Direktlänk till inlägg 25 oktober 2014
Degen till ett gott fluffigt bröd gjorde jag och barnen igår eftermiddag som vi sedan ställde i kylen för att kalljäsa under natten. I morse tog jag fram degen, knådade den noga, hade i lite mer mjöl som jag knådade in och lät den jäsa i långpanna i en timme. Jag skårade 10 bitar, hade på vatten och lite havregryn innan jäsning. Efter en timme fick det stå i ugnen i 15 minuter i 200 grader och sedan var familjens lördagsfrukost färdig. Enkelt, snabbt och ljuvligt gott!
För ca 10 bitar
2 dl havregryn
12 gram smör
2 dl kokande vatten
1 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor
1 msk mörk sirap
25 gram jäst
1 dl fint rågmjöl
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl kornmjöl
1 dl vetemjöl plus lite till utbakningen
Mät upp havregryn, klicka i smör och häll över kokande vatten. Låt stå i 5 min. Rör i kallt vatten, salt, brödkryddor och sirap. Kontrollera att blandningen inte är över 37 grader. Smula i jästen. Ha i mjöl och arbeta degen smidig i assistent i ca 5 min. Ha på plastfolie och jäs över natten i kylen. Se texten ovan.
Brödet jäste bra och det blev luftigt och gott med lagom mycket smak av brödkryddorna. Smidigt bröd att göra i en större långpanna om man vill göra mycket bröd eftersom det inte kräver mycket jobb. Prova, prova!
Kod för att importera min blogg till Nouw:3695255660
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | 5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 | 12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | 18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 | 26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 | 31 |
|||||
|