Direktlänk till inlägg 9 november 2015
Har bakat ett supergott surdegsbröd med massor av valnötter i. Jag älskar karaktären av surdeg. Det var ett tag sedan jag gjorde egen surdeg. Jag misslyckades sist, men den här gången bubblade verkligen surdegen och var riktigt bra att baka med. Det var länge sedan jag skrev hur man startar en surdegsgrund, så jag tänkte uppdatera det.
Dag 1
1 msk fint rågmjöl
2 msk ljummet vatten
Blanda och häll i en burk med locket lite löst på. Ställ gärna ovanpå kylen där det är lite varmt.
Dag 2
Titta till surdegen och lukta på den.
Dag 3
Tillsätt 1 msk rågmjöl och rör om. Ställ tillbaka burken.
Dag 4
2 msk fint rågmjöl
2 msk ljummet vatten
Rör om och ställ tillbaka burken igen.
Dag 4 1/2
Nu bör surdegsgrunden vara lite bubblig och skummig. Är den inte det kanske du får friska upp den ytterligare en gång. Annars är den klar att börja baka med.
Ett bröd
surdegsgrunden du just gjort
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl fint rågmjöl
Blanda i en bunke och täck med plastfolie. Ställ tillbaka ovanpå kylen I 6-10 timmar. Efter det gör du degen.
rågsurdegen
1 1/2 dl vatten
3 dl grovt rågmjöl
3 1/2 dl fullkornsvetemjöl
1/2 msk salt
4 dl valnötter
Rör ihop alla ingredienser med valnötterna sist. Forma till en rund bulle och ha upp den i en mjölad jäskorg. Ha på mjöl och jäs övertäckt i minst 3 timmar. Ha upp brödet på en plåt, gör några snitt i det och grädda på 200 grader i ca 40 minuter.
Kod för att importera min blogg till Nouw:3695255660
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 | 10 |
11 |
12 |
13 |
14 | 15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | 22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
|||||||||
|