Direktlänk till inlägg 4 september 2016
Nu har jag även provat på att baka svartbröd. Det tar lång tid att göra, men det är inte svårt. Brödet blir mörkt och lite sött i smaken. Det håller sig länge och är väldigt gott. Jag älskar sådana här mörka lite grövre bröd. Jag hade däremot hoppats på att rågmalten skulle ge mer smak eller karaktär på brödet. Därför tycker jag att brödet är väldigt tidskrävande för att inte vara mer speciellt. Jag menar, det finns massor av bröd som går mycket fortare att göra och som är minst lika goda. Nu har jag i alla fall testat och det är alltid kul att testa nya recept.
2 bröd
2 dl rågmalt
6,5 dl grovt rågmjöl
6 dl varmt vatten
1/4 pkt jäst
1 dl mörk sirap
1/2 tsk salt
6,5 dl grahamsmjöl
pensling
1/2 dl mörk sirap
1/2 dl starkt kaffe
Dag 1:
Blanda 1/3 av malten, rågmjölet och vattnet. Rör i ca 15 minuter. Strö över lite rågmjöl och låt stå i 20 minuter, täckt med bakduk och filt för att hålla degen varm. Upprepa denna procedur 2 gånger till. Smula sedan ner hälften av jästen i degen. Rör om tills den lösts upp och strö över rågmjöl. Täck som tidigare och låt stå över natten i rumstemperatur.
Dag 2:
Lös upp resten av jästen i sirapen och blanda ner i degen. Tillsätt salt och grahamsmjöl. Arbeta den kladdiga degen tills den släpper bunkens kanter. Täck degen som tidigare och jäs till nästan dubbel storlek. Dela degen i 2 delar och forma med hjälp av mer mjöl 2 st 2 cm tjocka runda kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs i 30 minuter. Nagga kakorna och grädda i ca 15 minuter på 225 grader. Pensla genast med kaffesirapen, både på över och undersidan. Linda in i bakduk och filt. Låt svalna långsamt. När de är lätt ljumma penslas de igen. Låt dem torka och linda in dem i ugnsfolie, båda kakorna med ovansidan mot varandra. Lägg foliepaketet i ugnen på 100 grader. Låt dem gräddas i 6 timmar längst ner i ugnen. Ta ut kakorna och linda in dem i bakduk och filt. Nu får brödet svalna och mogna i 2 dygn.
Dag 4:
Klar att ätas! Jag smakade på brödet redan dag 3 och det var helt ok att äta redan då. Det sägs att brödet får mer smak ju längre det får mogna, men jag tycker inte det var någon nämnvärd skillnad. Gott var det i alla fall!!!
Kod för att importera min blogg till Nouw:3695255660
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | ||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | 18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 | 27 |
28 |
29 |
30 |
|||||
|