Direktlänk till inlägg 26 september 2016
Det här brödet kräver tid, men surdegsbröd är ju så underbart gott att det är värt att vänta på. Jag gjorde egen surdeg, men vill man så kan man köpa färdig surdeg och i alla fall slippa det momentet. Jag går inte in på hur man gör sin egna surdeg, då jag har beskrivit det tidigare, samt att man lätt kan söka reda på det. Det tar några dagar att få en bra surdegsgrund och eftersom det här brödet inte innehåller någon jäst behöver surdegen vara riktigt bubblig och levande.
Dag 1
1 dl rågsurdeg
1/2 dl fint rågmjöl
1/4 dl grahamsmjöl
1/4 dl fullkornsvetemjöl
1 dl vatten (40 grader)
Blanda samman allt och ställ varmt, gärna ovanför kylen, med plastfolie över.
Dag 2
smeten från ovan
1/2 dl fint rågmjöl
1/2 dl grahamsmjöl
1/2 dl fullkornsvetemjöl
1 dl vatten (40 grader)
Blanda samman allt och ställ tillbaka ovanför kylen med plastfolie.
Dag 2 1/2
1/2 dl fint rågmjöl
1/2 dl grahamsmjöl
1/2 dl fullkornsvetemjöl
1 dl vatten (40 grader)
smeten från ovan
1/2 tsk salt
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solroskärnor
1 dl valnötter
Rosta frön och nötter i en torr stekpanna tills de börjar knäppa lite. Jag delade lite på valnötterna och det kan man göra som man vill om man vill ha dem hela eller grovhackade. Kör degen utan nötter och frön, i degblandare i ca 5 minuter. Ha sedan i frön och nötter och kör en minut till. Ha på plastfolie och jäs över natten.
Dag 3
Häll i degen i en större eller 2 små formar med bakplåtspapper. Jag hade 2 små formar. Toppa med lite pumpakärnor. Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 timme. Grädda på 200 grader i ca 40 minuter.
Äntligen är brödet klart för servering.
Kod för att importera min blogg till Nouw:3695255660
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | ||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | 18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 | 27 |
28 |
29 |
30 |
|||||
|