Direktlänk till inlägg 10 juni 2017
Jag har jobbat med en surdeg under veckan för att kunna baka surdegsbröd nu till helgen. Jag tycker om smaken av surdeg. Det tar ju lite tid att få fram en färdig surdeg, men idag går det ju lätt att köpa färdig i affären. Jag tycker dock det blir godare med egen. Till det här brödet tillsatte jag lite extra jäst för att få ordentligt fart på jäsningen.
En limpa
dag 1
1 dl rågsurdeg
2 dl vatten
1 1/2 dl fiberhavregryn
1/2 dl grovt rågmjöl
1 dl solroskärnor
1/2 dl hela linfrön
2 dl rågkross
Blanda samman alla ingredienser. Det behövs ingen maskin för degen är ganska lös. Plasta in bunken och låt stå i rumstemperatur i ca 6 timmar. Över natten jan vara lämpligt.
dag 2
blandningen från ovan
en nypa jäst
2 dl vatten
1/2 msk salt
2 dl grovt rågmjök
2 dl vetemjöl
Nu är det lättast att använda maskin, men det är klart det går att blanda samman alla ingredienser med egen armkraft. Degen skall nu jäsa i kylskåp i minst 12 timmar, men gärna upp till ett dygn. Därför passar det bra att degen får vila över natten.
dag 3
Knåda inte degen mer än nödvändigt utan vänd den i lite mjöl så att det inte är kladdigt och lägg limpan på en mjölad linneduk. Låt den jäsa i 1 1/2 timme i rumstemperatur. Vänd brödet upp och ner på en plåt med bakplåtspapper, så att det som legat mot linneduken nu blir brödets ovansida. Snitta brödet lite grann och grädda på 225 grader i ca 35 minuter.
Kod för att importera min blogg till Nouw:3695255660
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 | ||||||
5 |
6 | 7 |
8 |
9 |
10 | 11 | |||
12 |
13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
|||
26 | 27 |
28 |
29 |
30 |
|||||
|