Senaste inläggen
Det kan nog inte bli enklare än så här, ett knäckebröd med bara tre ingredienser. Eller fyra, om man räknar med saltet som jag inte kunde låta bli att ha i. Knäcket blir knaprigt och tänk vad nyttigt!
12 bitar
1 banan
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl hela linfrön
ev 1/2 tsk salt
Mosa bananen och blanda i de övriga ingredienserna. Klicka ut små plättar på bakplåtspapper på en plåt. Grädda på 170 grader i ungefär 25 minuter. Enkelt va? Ett plus är också att barnen älskade det! Jag kan ju säga att det faktiskt inte smakar så mycket banan.
Grovt bröd är helt i min smak, jag älskar det här brödet. Det är kompakt och ger rejält med tuggmotstånd. Hålet i mitten gör att de blir lite roligare, och visst är de fina? Jag gjorde brödet på surdeg som rörts ihop bara två dagar före bakdagen och därför tillsätts lite jäst i degen.
10 kakor
Dag 1
1,5 dl kokande vatten
1 dl grovt rågmjöl
Dag 2
1 dl ljummet vatten
1 dl grovt rågmjöl
Dag 3
2,5 dl ljummet vatten
1/4 pkt jäst
1 msk salt
1/2 msk kummin
ca 7-8 dl grovt rågmjöl
Dag 1, koka upp vatten och häll det över rågmjölet. Rör om och ha upp smeten i en burk med lock. Locket behöver inte skruvas på.
Dag 2, rör ner ljummet vatten och rågmjöl i surdegen från igår.
Dag 3, smula jäst i en bunke. Lös upp jästen i ljummet vatten. Rör ner surdegen, salt, kummin och mjöl. Strö över rågmjöl och täck med bakduk. Jäs i en timme. Dela degen i 10 bitar. Rulla dem till bollar och kavla ut runda kakor, ca 10 cm i diameter. Strö över lite rågmjöl. Gör hål i mitten. Jäs under bakduk i 30 minuter. Nagga kakorna och grädda i ca 15 minuter på 200 grader.
Att äta nybakad bröd på lördag morgon är nog det bästa på hela veckan. Efter en mils löpning och vetskapen om att hela helgen ligger framför en tycker jag är härligt. Och lyxigt. Långfrukost med doften av nybakat. Den här helgen blev det proteinbröd. Ett jättegott bröd med ägg och kvarg.
Ett bröd
4 ägg
2 dl kvarg
2 msk rapsolja
1 msk bakpulver
1 tsk salt
4 msk hela linfrön
7 dl kruskakli
2 dl sesamfrön
2 dl solroskärnor
Vispa äggen lätt och rör ihop dem med övriga ingredienser. Degen ska vara ganska lös. Häll upp den i en brödform med bakplåtspapper i. Grädda på 200 grader ungefär 45 minuter.
Det finns massor av recept på fröknäcke på bloggen. Det som är så bra är att man helt enkelt kan ta de frön man gillar bäst eller för tillfället har hemma i skafferiet. Det här var det jag gjorde i helgen och det blev som vanligt fantastiskt gott.
2 plåtar:
2 dl solroskärnor
2 dl linfrön
2 dl pumpakärnor
1 1/2 dl boveteflingor
1/2 dl krossat bovete
1 1/2 tsk salt
2 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
3/4 dl rapsolja
4 dl kokande vatten
Blanda samman alla ingredienser och avsluta med det kokande vattnet. Smeten skall vara ganska lös. Kavla ut den mellan två bakplåtspapper och skär ut bitar. Grädda på 175 grader i ungefär 35 minuter. Låt plåtarna stå kvar på eftervärme i en timme så att knäcket är riktigt hårt. Låt svalna och bryt i bitar.
Är du känslig för gluten och laktos är det här brödet ett tips på ett riktigt gott och saftigt bröd. Det är både morot och palsternacka i, som ger brödet dess saftighet och dess goda smak. Att det dessutom kalljäser gör det busenkelt att göra.
En liten långpanna
25 gram jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 dl grovriven morot
1 dl grovriven palsternacka
1/2 dl boveteflingor
1/2 dl chiafrön
1 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
2 dl sojamjöl
Lös upp jästen i ljummet vatten och kör sedan ihop det med övriga ingredienser i en degblandare. Låt stå med plastfilm över i kylskåp över natten. Ta fram det på morgonen och tryck ut degen i en långpanna. Låt jäsa med bakduk över i en timme. Pensla på lite vatten och strö över valfria frön. Jag hade sesamfrön och pumpakärnor. Skåra ut bitar innan gräddningen så kan du lätt bryta brödet när det ska ätas. Grädda på 200 grader i ca 30 minuter.
Här kommer ett recept igen, på ett krispigt gott fröknäcke. Glutenfritt och med god smak av timjan.
En plåt
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl svarta sesamfrön
1/2 dl fiberhavregryn
1 msk timjan
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokhett vatten
Blanda samman ingredienserna och låt smeten stå och dra i 10 minuter. Kavla ut den mellan två bakplåtspapper och skär i bitar. Grädda på 175 grader i ca 25 minuter. Låt det gärna stå kvar på eftervärmen en stund. Låt svalna och bryt itu bitarna.
Lyxfrukost! Speciellt för en ostälskare som jag. Frukostfrallor med mild smak av blåmögelost och koriander. Vi var på bröllop igår och att starta dagen på annat vis än med nybakat bröd finns väl inte. Blåmögelost kan givetvis bytas ut mot vilken annan ost som helst, eller uteslutas helt.
16 frallor
25 gram jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk rapsolja
2 msk honung
1 tsk koriander
1 tsk salt
1 dl rågkross
1 dl grovt rågmjöl
6 dl rågsikt
2 dl riven blåmögelost
Blanda jäst och vatten i en bunke. Tillsätt olja, honung, kryddor, kross och rågmjöl. Blanda i rågsikt och ost. Arbeta degen i ca 5 minuter. Jäs med plastfolie över i kylen över natten. Stjälp upp degen på en mjölad bänk. Knåda den kraftigt. Baka ut till 16 avlånga bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs i en timme. Skär en skåra i varje bulle, pensla med vatten och strö över lite rågmjöl. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
På grund av sjukdom och annat firade vi jul med mina föräldrar först igår. Barnen hade längtat länge efter dessa julklappar. Den här gången var det inte vi som var sjuka utan vi har faktiskt hållit oss friska hela jul och nyår. Min kära make blev 40 år på nyårsafton och överraskades med stor fest. Eller, helt överraskad blev han inte. Han hade anat att det var någonting på gång.
Det här knäcket innehåller jäst och inte lika mycket fröer som de vanliga knäcken jag brukar göra. Det gör det lite hårdare, vilket jag tycker är jättegott. Rosmarin ger det också en intressant smak.
2 plåtar
25 gram jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk rosmarin
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl vetegroddar
1 dl fullkornsvetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
Lös upp jästen i vattnet och kör alla ingredienser i en degblandare. Låt jäsa i en timme under bakduk. Dela degen i två delar och kavla ut varje del på bakplåtspapper. Tillsätt fullkornsvetemjöl vid utkavlingen. Degen blir ganska hård för att den ska gå att kavla och för att inte degen skall fastna på kaveln. Nagga degen och skär ut bitar. Grädda i ca 20 minuter på 200 grader. Ha koll på knäcket. Det ska bli hårt men inte brännt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
|||||||
|