Senaste inläggen

Av Pernilla Nyberg - 13 oktober 2017 07:40

 

Bagels är väldigt roligt att göra. Den här gången hade jag hjälp av barnen från att göra degen till att sätta in dem i ugnen och grädda dem. De tyckte också att det var kul. Framför allt tyckte de om att dekorera bröden. Jag plockade fram alla frön jag hade, så fick de fritt göra vad de ville. Jag försökte säga att de de skulle ta de frön de tyckte om och i början var de lite tveksamma till vad de egetligen gillar, men sedan hade de på en blandning av det mesta och det visade sig att de nog tyckte om allt också. Bröden gick åt väldigt snabbt, så det blev inga till frysen. Fast det tycker jag bara är bra, hellre nybakat bröd, och jag bakar ju gärna. 


10 st


1/2 pkt jäst

3 dl ljummet vatten

1 msk smör

2 tsk sirap

8 dl lantbrödsmjöl 4 sädesslag

1 1/2 tsk salt


valfria frön och kärnor till topping.


Lös upp jästen i vattnet och ha sedan i resterade ingredienser. Använd gärna rumsvarmt smör. Låt degen arbeta helst i en degblandare några minuter på ganska låg hastighet. Låt jäsa under bakduk i en timme. Skrapa upp degen på ett mjölat bakbord och och forma 10 st runda bollar genom att vika in kanterna mot mitten. Vänd på bollen och snurra den mellan kupade händer. Gör ett hål i mitten med tummarna. Dra ut degringen lite så att den inte jäser ihop sedan. Låt dem jäsa under bakduk ytterligare en halvtimme. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg i 2-3 degringar åt gången. Koka 2 minuter, vänd på ringarna och koka ytterligare 2 minuter. Använd gärna en hålslev för att ta upp dem ur vattnet. Lägg ringarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över frön. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader tills de fått fin färg, ca 25 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 8 oktober 2017 10:57

 

Det har verkligen blivit höst. Den här helgen har varit både kall och regnig. Igår var en sådan där riktigt tråkig städdag, men som man behöver ibland. Jag passade även på att fylla på knäckebrödet här hemma eftersom det började ta slut. Jag hade lite surdeg kvar som jag gärna ville använda.


En plåt


Dag 1

0,5 dl helt bovete

0,5 dl fyrkornskross

2,5 dl kokande vatten


Skålla bovete och krossen kvällen innan så att det får stå i en bunke över natten i rumstemperatur. 


Dag 2

1 dl rågsurdeg

skållningen från dagen innan

1 msh flytande honung

1 msh rapsolja

ett halvt skalat och grovrivet äpple

1 msk solroskärnor

1 msk hela linfrön

1 msk pumpakärnor

1 dl sesamfrön

2 dl grovt rågmjöl

1 dl lantbrödsmjöl fyra sädesslag

1 tsk salt


Blanda samman alla ingredienser. Degen skall vara ganska lös, men ändå hanterbar. Bättre att tillföra mer mjöl senare. Låt vila under bakduk i en halvtimme. Ta upp smeten på ett bakplåtspapper och tryck ut den med en slickepott litegrann. Strö över ganska mycket rågmjöl så att det inte är så kladdigt. Lägg ett bakplåtpapper över och kavla. Strö över flingsalt och kummin och kavla in det i degen. Avsluta med kruskavel. Skär ut bitar och grädda knäcket på 200 grader i ca 20 minuter. Låt plåten stå kvar på eftervärme, gärna i en timme. Kolla så att knäcket inte är segt. Jag tog ut och bröt isär knäcket, vände på dem och körde in dem ytterligare 5 minuter för att det skulle bli hårt. På så vis blev mitt knäcke perfekt, men det beror så mycket på vilken ugn man har, hur lång tid som behövs. Se så gott det ser ut! 


Av Pernilla Nyberg - 30 september 2017 16:43

 

Jag har aldrig bakat bröd med ris i tidigare, men det blev riktigt bra. Riset och fröerna ger brödet ett härligt och gott tuggmotstånd. Riset ska skållas innan det går att baka brödet, så det krävs lite planering. Det är både vanlig jäst och surdeg i, vilket ger brödet dess goda surdegskaraktär. 


1 limpa


dag 1

1 1/4 dl kokhett vatten

1 dl råris

1/2 dl solroskärnor

1 msk hela linfrön

3/4 dl pumpakärnor

1 tsk salt


dag 2

1/2 pkt jäst

1 dl surdeg

1 1/4 dl ljummet vatten

skållningen

1/2 dl mörk sirap

3 dl grovt rågmjöl

1 1/4 dl fullkornsvetemjöl


Koka upp vatten och skålla alla ingredienser dag 1. Täck med plastfilm och låt stå över natten. Dag 2, lös upp jästen i ljummet vatten och blanda samman alla ingredienser till en ganska lös smet. Jäs under bakduk i 60 minuter. Smörj en form och häll i smeten. Gör några fina snitt och strö över lite rågmjöl och ev lite linfrön. Grädda på 200 grader i ca 40 minuter. Låt svalna något innan du skär upp det. 

Av Pernilla Nyberg - 23 september 2017 17:15

   

  

Fredagkväll igår och vi inledde helgen med en riktig räkmacka deluxe. Nybakad rågsiktskaka som vi sedan bredde med majonäs, ägg, avokado, grönsaker och massvis med räkor. Jag kan varmt rekommendera denna middag även om ni inte vill baka brödet själva. Här kommer i alla fall receptet på rågsiktskakan. 


2 st

25 gram jäst

3 dl ljummen mjölk

1 tsk salt

1/4 dl ljus sirap

25 gram rumsvarmt smör

6-7 dl rågsikt


Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och knåda i degblandare tills jästen lösts upp. Tillsätt övriga ingredienser. Tillsätt lite mjöl i taget så att det inte blir för mycket. Det är lätt att brödet blir torrt och tråkigt då. Jäs under bakduk i 30 minuter. Ta upp degen och forma 2 runda bollar med hjälp av lite mer mjöl. Lägg dem på en båkplåtsklädd plåt och platta ut dem till runda kakor. Stansa ett hål i mitten med hjälp av ett snapsglas eller liknande. Nagga bröden med en gaffel. Jäs övertäckt i ytterligare 30 minuter. Grädda på 200 grader i ca 15 minuter. 

  



Av Pernilla Nyberg - 17 september 2017 20:07

 

Nu är man tillbaka i lunken igen, efter några härliga dagar i Palma med ett härligt tjejgäng. Det är nog den roligaste resan jag någonsin gjort. Mycket skratt och härligt att bara ha sig själv att tänka på. Den här resan lever jag länge på och den gav mig massor av ny energi till hösten. 


Det blev ett knäckebröd i helgen, som Alexander åt hur mycket av som helst. Vi var själva hemma eftersom Johannes hade fotbollssammandrag. 


2 plåtar

1 dl röd quinoa

1 dl sesamfrön

1 dl chiafrön

1 dl hela linfrön

1/2 msk chilipeppar

1/2 msk paprikapulver

1 tsk salt

2 dl rismjöl

1/2 dl rapsolja

2 dl kokhett vatten


Blanda allt och kavla ut mellan två bakplåtspapper. Skär i bitar. Grädda på 175 grader i ca 25 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 9 september 2017 12:08

 

Det är lördag och jag sitter på Arlanda och väntar på mitt flyg till Göteborg. Där blir det åter igen en väntan innan flyget går till Palma. Som jag har längtat efter denna tjejresa. Ska bli så kul och spännande. Jag vet ju inte alls vilka som åker på denna resa mer än att det är ett gäng tjejer. 


I morse ville jag i alla fall ha ett riktigt gott nybakat bröd till frukost, så det blev det. En god morotslimpa, självklart med massa frön i. 


Ett bröd


2 dl fiberhavregryn

2 dl fullkornsdinkel

1/2 dl kokosmjöl

1 dl hela linfrön

1/2 dl sesamfrön

1/2 dl solroskärnor

3 dl rivna morötter

1 tsk bikarbonat

3 tsk brödkryddor

1 tsk salt

6 ägg

2 dl vatten


Blanda allt utom ägg och vatten som du vispar separat i en egen bunke. Rör ihop allt till en kladdig smet. Sväll i 10 minuter. Häll upp smeten i en oljad brödform. Grädda på 200 grader i 30-40 minuter. Enkelt och bra! För att inte glömma, oerhört gott. Nybakat bröd är ju fantastiskt. Jag åt det med grönsaker och ett kokt skivat ägg. 

Av Pernilla Nyberg - 8 september 2017 20:53

 


Malda nötter i ett Knäcke = supergott!!!! Hoppas ni har en trevlig fredagkväll förresten. Jag har precis packat klart för att åka till Palma i morgon på en riktig tjejresa. Ska bli så kul!!! Känns lite konstigt att åka utan familjen. Jag har nog aldrig varit utan barnen så länge. Kommer sakna dem! Nu till receptet. 


En plåt

2 dl sötmandel

1 dl hasselnötter

1 dl valnötter

1 dl solroskärnor

1 msk pomeransskal

1 tsk salt

1/2 dl rapsolja

1 dl kokande vatten


Kör nötterna i en matberedare eller mixer så att det blir till ett mjöl. Blanda i resterande ingredienser och avsluta med kokande vatten. Kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper. Snitta ut bitar och nagga. Grädda på 175 grader i ca 25 minuter. Trevlig helg till er alla. 

Av Pernilla Nyberg - 28 augusti 2017 19:01

 

Den här Potatislimpan är jättegod om man vill ha ett lite grövre bröd. Den är saftig och ger ett perfekt tuggmotstånd i och med det kross och fröer som finns i brödet. 


1 limpa


1 tsk salt

1 tsk bikarbonat

1,5 dl vetekross

2 dl grovriven rå potatis

0,5 dl vetegroddar

1,5 dl rågkross

0,5 dl vetekli

0,5 dl hela linfrön

0,5 dl solroskärnor

1 tsk mortlad anis

1 tsk mortlad fänkål

1 msk flytande honung

1 dl siktad dinkelmjöl

1 dl rågsikt

5 dl yoghurt


För att göra det hör enkla brödet blandas bara alla ingredienser samman till en kladdig smet. Smörj en form med lite olja och häll i smeten. Toppa med solroskärnor. Grädda på 200 grader i ca 45 minuter till en timme. 

Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards