Senaste inläggen

Av Pernilla Nyberg - 27 augusti 2017 09:16

   


Kräftskiva med dessa underbara människor i går. Det blev kubb, paketlek, vin och givetvis massa kräftor. Annette är en före detta kollega till mig och det var första gången de var hos oss. I början var barnen lite blyga för varandra, men de fann snabbt varandra och hade riktigt kul ihop. Deras barn är lite äldre än våra, 10 och 14, men Alexander avgudade deras dotter, Amanda. Vi bjöd på västerbottenostpaj, grönkålspaj med fetaost, Pain riche, potatislimpa, hembakat knäcke, skinka av olika slag, kinesiska kräftor, sallad och tre olika röror. Skagenröra, senapsdressing och västerbottenostdressing. Allt var jättegott! 


Pain riche, ett bröd

25 gram jäst

2,5 dl ljummet vatten

1/2 tsk salt

1 tsk socker

6 dl vetemjöl


Lös upp jästen i vattnet. Blanda i övriga ingredienser och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Ta upp degen och forma den till en smal lång limpa med hjälp av lite mer mjöl. Låt jäsa ytterligare 15 minuter. Skåra brödet och pensla med ett uppvispat ägg. Grädda på 200 grader i ca 15 minuter.

Av Pernilla Nyberg - 21 augusti 2017 19:39

 

För ostälskaren är det här ett saftigt och gott bröd utmärkt till kräftskivan. Jag har gjort om receptet en aning då det blev en aning tungt med så mycket ost (och ingen bra ostsort för detta ändamål). Jag använde hushållsost eftersom jag ville göra brödet extra barnvänligt. Jag skulle hellre tipsa om parmesan eller kanske västerbottenost. 


Ett bröd


Gröt:

2 dl fiberhavregryn

4 dl vatten


1/2 pkt jäst

1 dl vatten

gröten från ovan

1 msk brödsirap

25 gram smör

1/2 msk salt

5 dl rågsikt

1 dl riven ost


topping:

valfri mängd riven ost


Koka gröten och låt den kallna till fingervarmt. Lös upp jästen i vattnet och blanda samman alla ingredienser utom osten. Låt jäsa under bakduk i en timme. Häll upp hälften av degen i en stekpanna med bakplåtspapper i botten. Strö över den rivna osten jämt fördelat över degen och ha på den andra hälften deg. Strö över lite extra mjöl och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Toppa med valfri mängd riven ost och förskär brödet innan gräddning på 200 grader, gärna varmluft, i ca 25 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 19 augusti 2017 12:26

 

Det var länge sedan jag bakade nu. Sommar och en semestervecka på Rhodos har kommit i mellan. Vi hade det för övrigt helt underbart. Jättebra hotell med roliga pooler för barnen och bara en trappa ner till stranden. Sedan var det varmt också, vilket jag nästan tycker är det viktigaste för egen del. 


Idag gjorde jag och Alexander detta underbara valnötsknäcke. Tänkte ta med det till mina föräldrar i kväll där vi ska äta kräftor. Det blir jättegott. 


En plåt

1/2 dl mixade valnötter

1 1/2 dl fiberhavregryn

1/2 dl rågflingor

1 dl havrekli

1/2 dl vetekli

1/2 tsk salt

1 msk psyllium

1/2 dl grahamsmjöl

1/2 dl grovt rågmjök

3 dl vatten


Blanda allt och låt stå i 10 minuter. Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper. Lägg på ett papper till ovanpå och kavla. Ta bort det översta pappret och kavla försiktigt med kruskavel. Skär i bitar. Grädda på 175 gradet i ca 30 minuter. Låt det bli riktigt hårt, så låt det stå inne en stund till om det är segt. 

Av Pernilla Nyberg - 27 juli 2017 08:56

 


Du kan aldrig få för mycket av fröknäcke. Det är SÅÅÅ gott! Minst en gång i veckan åker en plåt med Knäcke in i ugnen hemma hos oss. 


En plåt

1 dl chiafrön

1/2 dl hela linfrön

1/2 dl sesamfrön

2 tsk psyllium

1/2 tsk salt

1 tsk rosmarin

2 dl majsmjöl

1/2 dl rapsolja

2 dl vatten


vallmofrön till topping


Blanda samman alla ingredienser till en kladdig smet. Låt vila i 5 minuter. Kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper. Toppa med vallmofrön och kavla in dem i smeten. Lägg på plåt, skär ut bitar och grädda på 175 grader i ca 45 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 23 juli 2017 09:06

 


Limpan ska gräddas i nästan en timme, men annars är filmjölkslimpa ett bröd som går snabbt att göra och det är bara SÅÅÅ gott. Det här blir ett väldigt smakrikt bröd med de olika fröerna i, och väldigt saftigt. Bäst skivor får man såklart om man låter det svalna, men jag älskar nybakat bröd så jag äter det alltid när det är nyss uttaget från ugnen. Då är det svårt att skära det och skivorna blir inte så fina, men åhhhh vad gott!!!!


En limpa

4 dl rågsikt

1/2 dl rågkross

1/2 dl kruskakli

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

1 tsk bikarbonat

1 1/2 tsk salt

2 1/2 dl naturell yoghurt

2 1/2 dl vatten

1 msk rapsolja

2 msk flytande honung


Blanda samman alla ingredienser till en lös smet. Smörj en form och bröa den med sesamfrön (eller annat valfritt). Häll i smeten och strö över sesamfrön även ovanpå. Grädda på 200 gradet i 50-60 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 12 juli 2017 17:09

 


Det här är ett snabbt bröd du enkelt blandar ihop och gräddar i stekpannan för att snabbt få ett nygräddat bröd till frukost.


1 bröd

1 dl teffmjöl

1/2 dl krossat bovete

1 dl bovetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 tsk flytande honung

1 1/2 dl filmjölk


Blanda samman alla ingredienser och tryck ut ut degen på ett mjölat bakbord till en rund kaka ca 1 till 1 1/2 cm tjock. Stek på medelvärme i en torr stekpanna. 

Av Pernilla Nyberg - 8 juli 2017 20:16

 


Ibland är det enklaste det allra godaste. Jag säger bara: supergott, superenkelt och superknaprigt. 


En plåt

1/2 dl dinkelflingor

1/2 dl solroskärnor

1/2 dl pumpakärnor

1/2 dl sesamfrön

1/2 dl linfrön

1 dl siktat dinkelmjöl

1/2 tsk bakpulver

1 tsk salt

1/2 dl rapsolja

1 dl vatten


Rör ihop alla ingredienser och kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper. Sporra ut fyrkantiga bitar och grädda i ca 15 minuter på 175 grader. Låt svalna och bryt i bitar. 

Av Pernilla Nyberg - 26 juni 2017 07:54

 

Långjäst bröd ger en underbar smak och att det gräddas i en gryta gör att det får en fantastisk skorpa. Det är ett bröd det är enkelt att lyckas med. Lätt att baka och få ingredienser.


1 Bröd

1/4 pkt jäst

2,5 dl vatten

1 tsk salt

1 dl sesamfrön

1 dl dinkelflingor

1 dl fullkornsdinkelmjöl

3,5 dl siktat dinkelmjöl


Lös upp jästen i vattnet. Rör i resterande ingredienser, gärna i degblandare. Plasta in bunken och låt stå i rumstemperatur i 8-12 timmar. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda inte, utan bara rulla degen i mjölet och vrid degklumpen lite lätt. Lägg den i en gryta. Grädda på 230 grader i 30 minuter, med lock på grytan. Ta av locket och grädda i 10 minuter utan lock. 

Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards