Senaste inläggen

Av Pernilla Nyberg - 23 juni 2017 10:03

    

Jag passar på att lägga in receptet på rågknäcket ifall någon har lite tid kvar nu på midsommarafton och vill göra detta knäckebröd. 


2 små plåtar

1/4 pkt jäst

2,5 dl ljummet vatten

1/2 tsk salt

1 tsk mortlad anis och fänkål

1/2 dl rapsolja

3 dl grovt rågmjöl

2 dl rågsikt


Lös upp jästen i lite av vattnet och kör allt i en degblandare till en ganska lös, men ändå inte alltför kladdig, deg. Jäs under bakduk i 45 minuter. Kavla ut degen direkt på 2 bakplåtspapper genom att strö över lite mjöl och ha ett bakplåtspapper över degen och kavla på pappret. Ha ev på lite mer mjöl och avsluta med att kavla med kruskavel. Skär i bitar. Grädda på 200 grader i ca 15 minuter. Är knäcket lite mjukt, så låt knäcket stå kvar i eftervärmen. 

Av Pernilla Nyberg - 23 juni 2017 09:28

 

God morgon och trevlig midsommar! Solen skiner och det är en fantastisk morgon. Att de lovar sämre väder senare kan vi ju bortse ifrån. Flera går säkert på semester nu och om inte så är det säkert inte många veckor kvar. Jag tänkte dela med mig av det goda knäcket jag gjorde igår. 


2 plåtar

4 ägg

3 dl riven ost av valfri sort

1 dl av respektive linfrö, solroskärnor, pumpakärnor, sesamfrö och chiafrön

1/2 tsk salt

1/2 msk timjan

1/2 dl teffmjöl


Börja med att vispa äggen och blanda i osten. Jag brukar välja en lite starkare lagrad ost, men det går bra med vilken ost som helst. Jag har tidigare gjort ostknäcke på hushållsost och det blev jättegott. Ta helt enkelt den ost du gillar eller den som finns i kylskåpet. Det kommer garanterat att bli jättebra. Blanda i resterande ingredienser och tryck ut smeten på bakplåtspapper. Smeten kan inte vara alltför tunn så se till att smeten går ihop överallt. Skär i bitar och grädda på 200 grader i ca 30 minuter. Det är viktigt att ha koll på knäcket och kom ihåg att det ska bli hårt, så det mår bara bra av att stå kvar på eftervärme i någon timme. Är det lite segt är det bara att grädda det lite till. Ett perfekt Knäcke nu till midsommar. 


Ha nu en fantastisk midsommarafton! 

Av Pernilla Nyberg - 14 juni 2017 19:38

 


Barnen åt upp nästan allt knäcke jag hade, så det blev till att göra en ny omgång. Det är tur det är så lätt och går så snabbt att göra knäcke. 


2 plåtar

3 dl fiberhavregryn

1/2 dl havrekli

1 dl kokosmjöl

1/2 tsk salt

3 dl solroskärnor

1/2 dl rapsolja

1 msk flytande honung

3 dl kokhett vatten


Blanda smidigt samman alla ingredienser och låt stå i fem minuter eller så. Kavla ut mellan två bakplåtspapper, lägg på plåt, nagga och skär i bitar. Grädda i ungefär en timme på 160 grader. 

Av Pernilla Nyberg - 11 juni 2017 09:32

       


Igår bjöd vi på en trerätters middag med mina föräldrar och våra underbara grannar. Självklart hade vi egengjort bröd till, både knäckebröd och nybakat valbötsbröd. En fräsch sallad stod också på bordet. Utöver det bestod menyn av:


Förrätt

Räkcoctail med Rhode island


Varmrätt

Rökt vildsvin med hasselbackspotatis, beasås, avokadodressing och pepparrotsdressing


Dessert

Nougatcheesecake


Jag hade fått vildsvin av en kollega. Jag hade faktiskt aldrig ätit det tidigare. Det var jättegott och det vill jag gärna äta igen. Det kändes som om det var uppskattat av alla. Inte bara vildsvin utan hela menyn blev toppen! 


Här kommer receptet på det saftiga valbötsbrödet. 


2 bröd

25 gram jäst

6 dl ljummet vatten

1 tsk salt

1 msk brödsirap

1 msk honung

1 msk rapsolja

1/2 dl kruskakli

2 dl grahamsmjöl

ca 7-8 dl vetemjöl

3 dl hela valnötter


Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll i resterande vatten och kör i degblandare ihop med alla andra ingredienser utom valnötter. Kör tills degen känns smidig. Ha i valnötterna. Kör degblandaren lite till och låt degen jäsa under bakduk i 2 timmar. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den ordentligt med lite mer mjöl. Forma 2 limpor. Snitta bröden och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter. Grädda på 200 gradet i ca 30 minuter. 


Av Pernilla Nyberg - 10 juni 2017 10:36

 


Jag har jobbat med en surdeg under veckan för att kunna baka surdegsbröd nu till helgen. Jag tycker om smaken av surdeg. Det tar ju lite tid att få fram en färdig surdeg, men idag går det ju lätt att köpa färdig i affären. Jag tycker dock det blir godare med egen. Till det här brödet tillsatte jag lite extra jäst för att få ordentligt fart på jäsningen. 


En limpa


dag 1

1 dl rågsurdeg

2 dl vatten

1 1/2 dl fiberhavregryn

1/2 dl grovt rågmjöl

1 dl solroskärnor

1/2 dl hela linfrön

2 dl rågkross


Blanda samman alla ingredienser. Det behövs ingen maskin för degen är ganska lös. Plasta in bunken och låt stå i rumstemperatur i ca 6 timmar. Över natten jan vara lämpligt.


dag 2

blandningen från ovan

en nypa jäst

2 dl vatten

1/2 msk salt

2 dl grovt rågmjök

2 dl vetemjöl


Nu är det lättast att använda maskin, men det är klart det går att blanda samman alla ingredienser med egen armkraft. Degen skall nu jäsa i kylskåp i minst 12 timmar, men gärna upp till ett dygn. Därför passar det bra att degen får vila över natten.


dag 3


Knåda inte degen mer än nödvändigt utan vänd den i lite mjöl så att det inte är kladdigt och lägg limpan på en mjölad linneduk. Låt den jäsa i 1 1/2 timme i rumstemperatur. Vänd brödet upp och ner på en plåt med bakplåtspapper, så att det som legat mot linneduken nu blir brödets ovansida. Snitta brödet lite grann och grädda på 225 grader i ca 35 minuter. 


Av Pernilla Nyberg - 6 juni 2017 16:09

 


Jag var på en väldigt trevlig räkkryssning igår kväll och efter cykelturen hem ställde jag mig faktiskt och rörde ihop en deg till dessa rågkakor, så att degen kunde kalljäsa i kylen över natten. Smidigt och bra, för då kunde jag bara baka ut brödet i morse och låta jäsa medan jag tog min dagliga löptur. Medan jag duschade gräddades brödet och sedan hade vi nybakat bröd i dag också. 


8 rutor


25 gram jäst

4 dl vatten

2 msk honung

1 1/2 tsk salt

1 tsk anis

1 tsk fänkål

5 dl grovt rågmjöl


Börja med att lösa upp jästen i vattnet och honungen. Blanda sedan samman alla ingredienser till en ganska lös deg. Ha på plastfolie och ställ in i kylen i 6-12 timmar. Över natten är perfekt. Knåda degen och platta ut den med händerna till en rektangel ca 1 1/2-2 cm tjock genom att tillsätta rikligt med mjöl. Nagga brödet med en gaffel och skär 8 bitar med en vass kniv. Jäs under bakduk i 1 1/2 timme. Grädda på 200 grader i ca 35 minuter. 


Av Pernilla Nyberg - 4 juni 2017 11:18

 

Släng för Guds skull inte bruna bananer. Det är sällan bananer hinner bli så övermogna hemma hos oss eftersom barnen älskar bananer. Nu råkade vi ha två stycken som var så pass bruna att ingen ville ha dem. Då passade jag på att göra världens enklaste knäckebröd. Jag hade i mer kanel än vad som står i receptet då jag ville ha mycket smak, men har minskat ner det lite eftersom jag tror det blir bättre med en aning mindre kanel. 


Ca 18 st


2 mosade bananer

1/2 dl sesamfrön

1/2 dl hela linfrön

1/2 dl pumpakärnor

1/2 dl solroskärnor

1 tsk salt

1/2 msk kanel


Mosa bananerna och blanda ihop med frön och kryddor. Klicka ut små plättar på bakplåtspapper och grädda i ca 25 minuter på 170 grader. Mina lät jag stå kvar på eftervärmen efter att jag stängt av ugnen eftersom de inte var riktigt hårda. 


Av Pernilla Nyberg - 3 juni 2017 16:04

 


Ingen gluten, ingen laktos, inga nötter och inga ägg. Det borde ju passa alla. Det är massa frön och både morot och palsternacka i som gör brödet saftigt och gott. Jag tål både laktos och gluten och äter gärna bröd med det innehållet, men ibland vill jag ha variation och sedan tycker jag det är kul att testa lite olika recept.


ca 20 st

6 msk chiafrön

1 dl hela linfrön

1 dl solroskärnor

2 dl pumpakärnor

10 dl kallt vatten

3 dl kokosmjöl

2 msk psyllium

2 msk bakpulver

2 tsk salt

1 liten finriven morot

1 liten finriven palsternacka


Blanda frön och vatten och låt stå i minst en timme. Blanda i resten av ingredienserna och låt stå i ytterligare minst 15 minuter. Gör bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 30 minuter på 225 grader. 



Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards