Senaste inläggen

Av Pernilla Nyberg - 8 maj 2017 18:58

 

Idag blev det bakning efter jobbet. Inte matbröd för en gång skull (som jag hade föredragit) utan något helt annat. Det var kallt idag, iskallt! Våren har verkligen tagit paus. Det till och med snöade idag. Burr! Då blev det till att baka med barnen när vi kom hem. Barnen passade på att provsmaka degen medan den jäste. Sedan blev det provsmakning av resultatet. Vad det blev kommer senare. 

Av Pernilla Nyberg - 7 maj 2017 09:31

  

Det här blev bra. Riktigt bra. Kaffe och rostade frön och nötter som ingredienser blev en riktig hit med stor åtgång. Alexander har börjat tycka kaffe är gott att dricka så han var snabb med provsmakningen av knäcket med en kopp kaffe till. Det doftade underbart gott i huset av dessa aromer. Dessutom enkelt att göra med liten tidsåtgång.


En plåt

1 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

1 dl hasselnötter

1 dl paranötter

1 tsk salt

1/2 dl rapsolja

1 dl durramjöl

1 dl teffmjöl

1 msk psylliumfrön

2 dl hett kaffe


Börja med att hacka nötterna. Rosta dem och alla frön i en torr stekpanna. Rör ihop alla ingredienser och häll smeten på ett bakplåtspapper. Tryck ut den så gott det går och kavla den genom att lägga ett bakplåtspapper ovanpå smeten. Lägg det på en plåt och skär i lagom stora bitar. Grädda i 25 minuter på 175 grader. Stäng av ugnen och låt knäcket stå kvar på eftervärme i ungefär en timme. Bryt i bitar när knäcket har svalnat helt. Ät och njut över en kopp kaffe. 

Av Pernilla Nyberg - 6 maj 2017 09:16

God morgon denna soliga lördag! Vi har ätit frukost ute och njuter nu av det fina vädret. Får se hur länge det håller i, det skulle bli lite mulet idag. Veckan har ju annars varit fantastisk med underbart vårväder. Äntligen måste jag ju säga, och jag hoppas det håller i sig framöver med. 


Jag sitter på altan och ser katterna leka runt ute på gräsmattan. De har nog också längtat efter våren så att de också får vara ute lite. De är innekatter i vanliga fall och är bara ute i koppel när vädret tillåter. Ibland rymmer de dock eftersom en av dem har lärt sig att man kan öppna dörren genom att hoppa på dörrhandtaget.


Barnen är sams, för tillfället, och har tydligen bestämt att det är gosdjursdag. De har aldrig varit intresserade av gosdjur tidigare, men nu bestämde Alexander att han ville mysa med sina här ute på altan, och Johannes hakade på.


Hoppas ni alla har en bra början på denna helg!   

Av Pernilla Nyberg - 23 april 2017 06:17

 

Något nytt i fröknäckesväg i form av rotfrukter kommer ett recept på här. Det luktar gott av rotfrukt när det gräddas och ett bra alternativ för de som vill äta glutenfritt eller helt enkelt väljer bort all sorts mjöl. Linfrön gör att smeten håller ihop. I övrigt kan man välja vilka frön man tycker bäst om eller har hemma. 


1 - 2 plåtar beroende på hur tunt man kavlar


2 dl hela linfrön

1/2 dl chiafrön

1/2 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

4 dl kokhett vatten


Blanda samman dessa ingredienser och låt smeten svälla i minst 10 minuter. 


1 tsk salt

2 msk rapsolja

en liten morot och en liten palsternacka, finrivna


Blanda och bred ut smeten på ett bakplåtspapper. Ingen kavel behövs. Jag gjorde mina lite för tunna och då blev det 2 plåtar. Jag gillar tunt knäcke, men de här kunde ha varit lite tjockare. Skär ut bitar och grädda på 175 grader i ca 20 minuter. Låt plåten stå på eftervärme någon timme. Mina stod över natten, så om du inte är alltför sugen på ett smakprov blir det jättebra att låta knäcket torka i ugnens eftervärme så länge som möjligt. 

Av Pernilla Nyberg - 16 april 2017 11:03

 

Jag har bakat grötbröd flera gånger och det har nog alltid blivit gott, men den här gången blev det något alldeles extra. Jag vet inte om det helt enkelt beror på en lyckosam bakdag. Jäskraften i degen blev enorm och jag som brukar tycka att vitt bröd kan vara ganska tråkigt måste hålla med barnen om att det här var gott. Nästan så att det är svårt att sluta äta. Det ska vi definitivt baka fler gånger. 


16-20 bitar


gröt:

4 dl havregryn

6 dl mjölk


2 dl mjölk

1 paket jäst

2 msk rapsolja

1 msk salt

10 dl vetemjöl


Börja med att koka gröten under omrörning. Skrapa ner gröten i en bunke och ha i resten av mjölken. Låt det svalna till fingervarmt. Lös upp jästen i gröten, gärna i en degblandare. Blanda i resten av ingredienserna. Låt jäsa i en timme under bakduk. Klä en långpanna eller gratängform med bakplåtspapper och häll över degen i den. Strö över lite mjöl och jäs under bakduk i 30 minuter till. Skär degen i rutor och grädda på 200 grader varmluft i ca 20-25 minuter tills brödet har fått en fin färg. 

Av Pernilla Nyberg - 15 april 2017 10:40

 


Det här är ett av mina favoritbröd, där jag har använt kaffe som degspad. Det blir så god smak av kaffet. I det här hade jag även i pressad apelsin, men jag måste erkänna att jag inte kände så mycket smak av just apelsin. Kanske att kaffet tar överhanden. Gott är det i alla fall. Idag fick det avnjutas med en kopp te, lite yoghurt och så ägg på smörgåsen. 


Ett bröd

2 dl starkt kaffe 

saften ur en pressad apelsin

25 gram jäst

1/2 msk stött anis

1 tsk salt

1/2 dl brödsirap

1 dl rågkross

2 dl fint rågmjöl

1 dl grovt rågmjöl

3 dl fullkorsvetemjöl


Blanda kaffet med apelsinsaften och låt det svalna till fingervarmt. Lös upp jästen i vätskan och blanda i resterande ingredienser. Låt jäsa under bakduk i 50 minuter. Ta upp degen på ett bakbord med mjöl och forma ett runt bröd. Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs övertäckt i ytterligare 40 minuter. Pensla med kaffe blandat med mjölk och skär ett kors i brödet. Strö på lite frön. Jag tog pumpakärnor, solrosfrön och linfrön. Grädda i varmluftsugn på 200 grader i ca 40 minuter. 


Glad påsk önskar jag er alla!

Av Pernilla Nyberg - 14 april 2017 11:00

 

Ibland vill man baka något som går blixtsnabbt och då är det här stekpannebrödet ett bra tips. Inye ens en ugn behövs. 


Ca 10 st

40 gram rumsvarmt smör

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

2 dl mjölk


Fördela smöret i de torra ingredienserna. Blanda i mjölken så att det blir en kladdig smet. Ta upp smeten på ett bakbord och knåda ihop den med mer mjöl. Dela i 10 runda bollar och rulla varje boll i mjöl. Kavla lätt med kruskavel på bollarna. Stek i stekpanna på medelvärme i några minuter på varje sida tills de får lite färg. Jag använde en plättlagg, men det går lika bra i en vanlig stekpanna. 

Av Pernilla Nyberg - 13 april 2017 10:25

 

Jag gjorde de här härliga gifflarna till barnen och de tog snabbt slut. Dels tyckte de att de var väldigt goda, men sedan ser de ju väldigt fina ut. 


16 st

50 gram jäst

125 gram smält smör

2 1/2 dl ljummen mjölk

1 tsk salt

1 msk strösocker

 ca 7 dl vetemjöl


Lös upp jästen i fingervarmt smör och mjölk. Knåda degen i en degblandare och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen lätt. Dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en rund platta. Sporra ut 8 trekanter i varje platta och rulla ihop varje trekant från den breda delen. Lägg brödet ned spetsen nedåt och böj ändarna lite mot mitten. Jäs under bakduk i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön. Grädda på 200 grader i ungefär 15 minuter. 

Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards