Senaste inläggen

Av Pernilla Nyberg - 11 april 2017 13:16

 

Det här knäcket blir riktigt hårt och det har en väldigt neutral smak som passar med vilka pålägg som helst, och är även supergott med bara smör på. 


2 plåtar

25 gram jäst

2 1/2 dl ljummet vatten

1 tsk salt

2 msk honung

1 dl fiberhavregryn

2 dl fullkornsdinkel

4 dl siktat dinkelmjöl


Lös upp jästen i vattnet och blanda samman alla ingredienser i en degblandare i ca 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en tunn rundel. Avsluta med kruskavel och nagga brödet. Stansa ut bitar och grädda på 200 grader i ca 15 minuter. Låt knäcket stå kvar i ugnen på eftervärme i en timme så att det blir så där riktigt knaprigt och gott. 

Av Pernilla Nyberg - 10 april 2017 16:07

 

Det är väldigt roligt när även barnen älskar mina fröknäcken. De åt flera var till mellis på förmiddagen istället för frukt som det i vanliga fall brukar bli. Det här knäcket smular en del eftersom det inte innehåller något mjöl. Det har regnat idag så vi har haft en bakdag och gjort två olika knäcken och vallmogifflar. Allt uppskattades av killarna. Recept på det andra knäcket och gifflarna kommer i senare inlägg. 


En plåt 

3 dl havregryn

1/2 dl vetekli

1/2 tsk salt

1 dl solroskärnor

1 dl quinoa 

1 dl linfrön

1 msk honung

1/2 dl rapsolja

3 dl vatten


Enkelt knäcke där allt blandas samman och kavlas ut mellan två bakplåtspapper. Grädda knäcket på 170 grader i ca 40 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 2 april 2017 09:16

 

Sirapslimpan är både saftig och lättbakad, då den fått jäsa över natten. Barnen älskar limpa och den här är oerhört populär. 


En limpa

25 gram smör

3 dl filmjölk

1/4 pkt jäst

3/4 dl ljus sirap

1/2 msk salt

1/2 dl havregryn

2 1/2 dl vetemjöl

4 dl rågsikt


Värm smöret lite lätt så att det går att röra ut i filmjölken utan att det blir klumpar. Smula i jästen och kör i degblandare. Blanda i resterande ingredienser och fortsätt med degblandaren. Låt jäsa med plastfilm i kylskåp i ca 8 timmar, förslagsvis över natten. Smöra en form. Knåda degen genom att tillsätta så mycket rågsikt så att degen inte kladdar. Forma en avlång rund bulle och lägg den i formen. Strö över lite rågsikt och skär några fina snitt i brödet. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur i en timme. Grädda på 200 grader i nedre delen av ugnen i ungefär 30 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 29 mars 2017 20:45

   

Paranötter och brödkryddor blandat med massa frön gör att det här knäcket smakar helt fantastiskt. Jag älskar det. Så här såg min frukost ut i morse. Nygjort knäcke med skinka, ost och grönsaker. En kopp varm te och naturell yoghurt med banan och hemmagjord müsli. Kände mig på topp efter löpturen på 12 kilometer. Sov så oerhört dåligt i natt. Johannes kommer in till oss varje natt och han ligger absolut inte still. Dessutom snarkar han, så det är omöjligt att sova bra. Hoppas denna natt blir bättre. Jag har fastnat för "Innan vi dör" och har börjat kolla lite varje kväll på SVT play. Detta gör det kanske inte lättare att sova..


En plåt

2 dl grahamsmjöl

1 dl fiberhavregryn

1/2 dl kruskakli

1/2 dl vetekross

1 dl pumpakärnor

1 dl sesamfrön

1/2 dl hackade paranötter

1 tsk salt

2 tsk hel fänkål

2 tsk hel anis

1/2 dl rapsolja

3 dl vatten


Blanda enkelt samman alla ingredienser och kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper. Sporra ut bitar och grädda på 175 grader i ca 30 minuter. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar i åtminstone 30 minuter till. Låt svalna och bryt itu bitarna. 


Av Pernilla Nyberg - 20 mars 2017 18:54

 

Till gårdagens mellis gjorde jag och barnen scones. Vi hade slut på vanligt vetemjöl så det blev havrescones. För att göra det lite annorlunda bakade vi ut dem till tekakor. Sedan sa de att man självklart förutom mycket smör och ost, ska ha jordgubbssylt på scones. Jag vet inte om de fått det på skola/förskola, för jag har då aldrig haft det i alla fall. De blev nöjda och glada och klarade sig till en lite senare middag eftersom Johannes hade innebandyträning och Alexander älskar att följa med och se på dessa träningar. 


10 st tekakor


50 g smör

1/2 dl rapsolja

5 dl rågsikt

2 dl fiberhavregryn

4 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 1/2 msk honung

2 dl mjölk


Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Finfördela rumsvarmt smör i blandningen och rör i resterande ingredienser. Forma 10 st bullar och kavla ut dem lite lätt så att det blir tekakor. Grädda på 225 grader i ca 15 minuter. 





Av Pernilla Nyberg - 18 mars 2017 15:14

 

Så här bra har nog inga av mina glutenfria bröd blivit. De här innehåller dessutom varken laktos eller nötter. De blev både luftiga och fina och smakade jättegott. Jag blev genast sugen på att baka fler. Det goda receptet kommer ifrån Nillas kitchen. 


8 st

3 msk chiafrön

1/2 dl hela linfrön

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

5 dl kallt vatten

1 1/2 dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

1 msk bakpulver

1 krm salt


Blanda frön och vatten och låt stå i minst en timme. Blanda väl i resterande ingredienser och låt stå i ytterligare åtminstone 15 minuter. Forma bullar, lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 30 minuter på 225 grader.

Av Pernilla Nyberg - 3 mars 2017 07:51

 


Ett tips inför helgen är denna goda limpa med mycket morot och med blandade frön. Ingen jäsning utan bara att blanda ihop och sätta in i ugnen.


En limpa

2 dl vetemjöl

2 dl gramhamsmjöl

2 dl fiberhavregryn

1 dl vetekross

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1/2 dl linfrön

1/4 dl sesamfrön

1/4 dl pumpakärnor

2 finrivna morötter

4 1/2 dl filmjölk


Blanda alla ingredienser i en bunke till en kladdig smet. Häll upp smeten i en smord form. Strö över lite vetemjöl. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 minuter på 180 grader.

Av Pernilla Nyberg - 26 februari 2017 16:29

 

Finns det glögg kvar i skåpet efter jul är det här knäcket ett hett tips. Det blkr oerhört smakrikt av glöggen och i och med att det är jäst i blir det riktigt hårt när det har fått stå tillräckligt länge i ugnen.


2 plåtar

1/4 pkt jäst

3 dl glögg (värmt till 37 grader)

1 dl fullkornsvetemjöl

3 dl kornmjöl

3 dl grahamsmjöl

1/2 msk salt

1/2 dl solroskärnor


Topping

chiafrön

pumpakärnor


Lös upp jästen i den ljumma glöggen och blanda det med resten av ingredienserna. Använd gärna en degblandare, det är lättast. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Kavla ut till två runda kakor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Kavla in toppingen det sista som görs, så att fröna fastnar. Nagga och sporra ut så stora bitar som önskas. Jäs i 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter på 200 grader, men håll koll på ugnen. 

Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards