Direktlänk till inlägg 28 januari 2015
Detta blev verkligen ett spännande och annorlunda bröd. Kaffet gjorde att det nästan får en lite bränd smak. Väldigt gott och till och med äldste sonen som ibland är lite skeptisk till alltför mycket ingredienser i mina bröd tyckte detta var väldigt gott och tog om.
Dag 1, skållning
1 dl solroskärnor
0,75 dl pumpakärnor
1,5 dl torkade tranbär
0,25 dl linfrön
1,25 dl rågkross
2,5 dl hett kaffe
0,5 msk salt
Jag blandade skållningen och plastade in bunken till nästa dag.
Dag 2, deg
skållningen
1 msk rågsurdeg (jag provade kronjäst färdigköpt denna gång)
1/4 jästpaket
1,5 dl kallt vatten
0,5 dl mörk sirap
3 dl fint rågmjöl
2,5 dl fullkornsvetemjöl
Jag körde allt i degblandaren på låg hastighet i 5 min. Sedan plastade jag in degen och lät stå och jäsa i ca 5 timmar. Då la jag smeten i en smord form, hade på lite rågmjöl och lät jäsa ytterligare en timme innan jag gräddade den på 200 grader i nästan en timme strax under mitten av ugnen. Brödet krävdes lite planering, men var annars väldigt enkelt och helt klart värt planeringen. Jag rekommenderar skapt detta recept om man gillar grovt bröd och vill prova på ett med lite annorlunda smak än alla andra. Det blev oerhört saftigt och gott.
Kod för att importera min blogg till Nouw:3695255660
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 | 11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 | 29 | 30 |
31 |
||||
|