Direktlänk till inlägg 2 januari 2015
Igår var vi lite rastlösa här hemma. Sjukdomar har avlöst varandra och efter att ha varit ledig ganska många dagar och inte träffat så mycket folk ville vi ha något att göra. Vi provade på att baka hamburgerbröd och korvbröd, för att se hur det blir hemmabakat. Intressant och resultatet blev bra. Betydligt bättre än köpt, såklart! Fast att vi hade oxfilé kvar sedan nyårsafton att äta igår kväll åt båda barnen hamburgerbröd till middag.
16 hamburgerbröd eller 20 korvbröd
1/5 pkt jäst
3 1/2 dl kallt vatten
1 msk mjukt margarin
2 dl dinkelmjöl fullkorn
6 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
Jag gjorde alltså dubbel sats av detta för att göra båda delar. Allt blandades och jäste i ca 45 min. För att göra hamburgerbröd formade jag 16 bullar och la på bakplåtspapper. De fick vila i ca 5 min innan jag plattade till dem. De fick sedan jäsa i ytterligare en timme under bakduk för att sedan penslas med ett ägg, 1 msk vatten och lite salt. Jag strödde på sesamfrön på hälften av mina bröd då Johannes gärna ville ha några utan något på. Visserligen åt han ändå de med frön på, men men.... De gräddades på 225 grader i ca 15 min och såg sedan faktiskt nästan ut som köpta hamburgerbröd.
Korvbröden gjordes genom att jag drog ut degen till en kvadrat och vek in ena kanten mot mitten ovh sedan motstående kant så de möttes på mitten. Sedan kavlade jag degen. Jag gjorde remsor, ca 3 com breda och delade de så att var och en blev ca 10 cm, la dem på bakplåtspapper och lät jäsa i ca 2 timmar. De fick sedan gräddas i ca 10 min på 225 grader. Dessa såg inte ut som köpta korvbröd och blev kanske inte så jättefina, men vi åt dem idag när vi fick gäster och det var populärt både bland vuxna och barn. Barnen åt inte bara korven utan även allt bröd!
Kod för att importera min blogg till Nouw:3695255660
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 | 11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 | 29 | 30 |
31 |
||||
|