Direktlänk till inlägg 20 juni 2015
Midsommarafton och då måste man ju bara ha ett nybakat bröd till frukost. Jag har aldrig tidigare provat på Grötbröd, men det blev jättegott och Johannes som annars väldigt sällan äter bröd till frukost smällde lätt i sig två stycken, trots att jag gjort dem väldigt stora, och älskade dem. Lite förberedelse kvällen innan krävdes och lite tid att koka ihop gröten, men annars ett lätt bröd att baka, precis som jag vill ha det.
Dag 1
1/5 dl rågkross
1 dl vatten
Blanda samman och låt vila i ca 8 timmar, eller över natten.
Dag 2
Gröt:
1/2 dl fullkornshavregryn
1/2 dl rågflingor
1/2 dl dinkelflingor
1/2 dl vetegroddar
1/2 dl vetekli
1 tsk salt
rågkrossen från tidigare
3 dl vatten
Låt gröten koka upp en stund på låg värme innan de sedan helt enkelt blandar i gröten i degen.
Deg:
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
1/5 tsk salt
1 grovrivet äpple utan skal
3 dl gröt
2 dl rågsikt
2 dl fullkornsvetemjöl
1/2 dl valnötter
1/2 dl hasselnötter
Nötterna valde jag att blanda i halva degen eftersom barnen inte gillar det och de blandade jag i först efter första jäsningen. Låt jäsa i ca en timme. Ha sedan i nötterna om du vill ha det och forma tekakor utav degen. Du får ev ha i lite mer mjöl för att kunna baka ut dem då i alla fall min deg var väldigt kladdig. Det blev 12 st ganska stora tekakor. Nagga dem och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Strö på lite boveteflingor och grädda på 175 grader i ca 25 minuter. Jättegott och trots att det är många ingredienser som kan avskräcka en att baka detta, så var det ganska enkelt.
Kod för att importera min blogg till Nouw:3695255660
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | 21 | |||
22 |
23 | 24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 | ||||||||
|