Alla inlägg under september 2016

Av Pernilla Nyberg - 26 september 2016 16:02

   

Det här brödet kräver tid, men surdegsbröd är ju så underbart gott att det är värt att vänta på. Jag gjorde egen surdeg, men vill man så kan man köpa färdig surdeg och i alla fall slippa det momentet. Jag går inte in på hur man gör sin egna surdeg, då jag har beskrivit det tidigare, samt att man lätt kan söka reda på det. Det tar några dagar att få en bra surdegsgrund och eftersom det här brödet inte innehåller någon jäst behöver surdegen vara riktigt bubblig och levande. 


Dag 1 

1 dl rågsurdeg

1/2 dl fint rågmjöl

1/4 dl grahamsmjöl

1/4 dl fullkornsvetemjöl

1 dl vatten (40 grader)


Blanda samman allt och ställ varmt, gärna ovanför kylen, med plastfolie över.


Dag 2

smeten från ovan

1/2 dl fint rågmjöl

1/2 dl grahamsmjöl

1/2 dl fullkornsvetemjöl

1 dl vatten (40 grader)


Blanda samman allt och ställ tillbaka ovanför kylen med plastfolie. 


Dag 2 1/2

1/2 dl fint rågmjöl

1/2 dl grahamsmjöl

1/2 dl fullkornsvetemjöl

1 dl vatten (40 grader)

smeten från ovan

1/2 tsk salt

1/2 dl pumpakärnor

1/2 dl solroskärnor

1 dl valnötter


Rosta frön och nötter i en torr stekpanna tills de börjar knäppa lite. Jag delade lite på valnötterna och det kan man göra som man vill om man vill ha dem hela eller grovhackade. Kör degen utan nötter och frön, i degblandare i ca 5 minuter. Ha sedan i frön och nötter och kör en minut till. Ha på plastfolie och jäs över natten. 


Dag 3

Häll i degen i en större eller 2 små formar med bakplåtspapper. Jag hade 2 små formar. Toppa med lite pumpakärnor. Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 timme. Grädda på 200 grader i ca 40 minuter. 


Äntligen är brödet klart för servering. 

Av Pernilla Nyberg - 17 september 2016 10:50

 

En doft av pepparkakor och julkänsla. Nästan i alla fall. Eftersom jag åkte och handlade efter knäckebrödsbaket kom jag sedan hem till en ljuvlig doft av pepparkakor. Passar kanske inte årstiden, men barnen hade önskat sig detta, så då blev det så. 


En plåt

2 dl grovt rågmjöl

2 dl fint rågmjöl

1 tsk salt

1 tsk nejlikor

1 tsk ingefära

1 tsk kardemumma

1 msk kanel

1/2 dl rapsolja

3 dl kokhett vatten


Topping

pumpakärnor

sesamfrön


Det här är ett enkelt knäcke där allt blandas samman ordentligt med vattnet sist i. Kavla ut mellan två bakplåtspapper och när det är nästan helt klart strös fröna på. Kavla in dem riktigt ordentligt så att de sitter. Skär knäcket i bitar och lägg på plåt. Grädda på 200 grader i sisådär 20 minuter. Stäng av ugnen och kolla läget på knäcket. Låt det sedan stå kvar i ugnen på eftervärmen i några timmar. Bryt det i bitar och njut! 

Av Pernilla Nyberg - 4 september 2016 16:50

 

Nu har jag även provat på att baka svartbröd. Det tar lång tid att göra, men det är inte svårt. Brödet blir mörkt och lite sött i smaken. Det håller sig länge och är väldigt gott. Jag älskar sådana här mörka lite grövre bröd. Jag hade däremot hoppats på att rågmalten skulle ge mer smak eller karaktär på brödet. Därför tycker jag att brödet är väldigt tidskrävande för att inte vara mer speciellt. Jag menar, det finns massor av bröd som går mycket fortare att göra och som är minst lika goda. Nu har jag i alla fall testat och det är alltid kul att testa nya recept. 


2 bröd

2 dl rågmalt

6,5 dl grovt rågmjöl

6 dl varmt vatten

1/4 pkt jäst

1 dl mörk sirap

1/2 tsk salt

6,5 dl grahamsmjöl


pensling

1/2 dl mörk sirap

1/2 dl starkt kaffe


Dag 1: 

Blanda 1/3 av malten, rågmjölet och vattnet. Rör i ca 15 minuter. Strö över lite rågmjöl och låt stå i 20 minuter, täckt med bakduk och filt för att hålla degen varm. Upprepa denna procedur 2 gånger till. Smula sedan ner hälften av jästen i degen. Rör om tills den lösts upp och strö över rågmjöl. Täck som tidigare och låt stå över natten i rumstemperatur. 


Dag 2:

Lös upp resten av jästen i sirapen och blanda ner i degen. Tillsätt salt och grahamsmjöl. Arbeta den kladdiga degen tills den släpper bunkens kanter. Täck degen som tidigare och jäs till nästan dubbel storlek. Dela degen i 2 delar och forma med hjälp av mer mjöl 2 st 2 cm tjocka runda kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs i 30 minuter. Nagga kakorna och grädda i ca 15 minuter på 225 grader. Pensla genast med kaffesirapen, både på över och undersidan. Linda in i bakduk och filt. Låt svalna långsamt. När de är lätt ljumma penslas de igen. Låt dem torka och linda in dem i ugnsfolie, båda kakorna med ovansidan mot varandra. Lägg foliepaketet i ugnen på 100 grader. Låt dem gräddas i 6 timmar längst ner i ugnen. Ta ut kakorna och linda in dem i bakduk och filt. Nu får brödet svalna och mogna i 2 dygn.


Dag 4: 

Klar att ätas! Jag smakade på brödet redan dag 3 och det var helt ok att äta redan då. Det sägs att brödet får mer smak ju längre det får mogna, men jag tycker inte det var någon nämnvärd skillnad. Gott var det i alla fall!!!



Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards