Direktlänk till inlägg 28 december 2015
Det här är ett bröd som smakar mycket glögg och mycket pepparkakskryddor. Gott och smakrikt! Har bakat många bröd med juliga smaker nu och det här kanske var det sista för den här julen.
Ett bröd
1/2 dl helt bovete (gröt)
1 1/2 dl surdeg (jag hade egen, men det går att köpa färdig och blanda med färsk jäst)
2 dl glögg (valfri)
1/2 msk salt
1 msk blandning av kanel, kardemumma, nejlika, ingefära och pomeransskal
2 dl grovt rågmjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
3 dl bovetemjöl
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl sötmandel
Börja med gröten. Koka upp 1/2 dl bovete enligt anvisning. Medan gröten sjuder i ungefär 10 minuter blandas övriga ingredienser i en degblandare. Hacka mandeln i så stora bitar som önskas. När gröten är klar blandas även den i. Finns jäskorg så ha upp degen i den och ha på plastfolie. Låt den jäsa i rumstemperatur i ca 10 timmar, lämpligt över natten, så att den kan bakas ut på morgonen. Efter 10 timmar knådas degen för hand, ev med lite mer mjöl om den är för kladdig. Forma en rund limpa och ha på lite rågmjöl. Gör även några fina snitt i limpan. Låt jäsa i en timme och grädda den sedan på 200 grader i ca 40 minuter. Mums!
Kod för att importera min blogg till Nouw:3695255660
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | 6 |
||||
7 |
8 |
9 | 10 |
11 |
12 |
13 | |||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 | 20 |
|||
21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 | 29 |
30 |
31 | ||||||
|