Direktlänk till inlägg 28 december 2015

Glögg- och nötbröd av surdeg

Av Pernilla Nyberg - 28 december 2015 07:13

    Det här är ett bröd som smakar mycket glögg och mycket pepparkakskryddor. Gott och smakrikt! Har bakat många bröd med juliga smaker nu och det här kanske var det sista för den här julen.


Ett bröd

1/2 dl helt bovete (gröt)

1 1/2 dl surdeg (jag hade egen, men det går att köpa färdig och blanda med färsk jäst)

2 dl glögg (valfri)

1/2 msk salt

1 msk blandning av kanel, kardemumma, nejlika, ingefära och pomeransskal

2 dl grovt rågmjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

3 dl bovetemjöl

1/2 dl solroskärnor

1/2 dl sötmandel


Börja med gröten. Koka upp 1/2 dl bovete enligt anvisning. Medan gröten sjuder i ungefär 10 minuter blandas övriga ingredienser i en degblandare. Hacka mandeln i så stora bitar som önskas. När gröten är klar blandas även den i. Finns jäskorg så ha upp degen i den och ha på plastfolie. Låt den jäsa i rumstemperatur i ca 10 timmar, lämpligt över natten, så att den kan bakas ut på morgonen. Efter 10 timmar knådas degen för hand, ev med lite mer mjöl om den är för kladdig. Forma en rund limpa och ha på lite rågmjöl. Gör även några fina snitt i limpan. Låt jäsa i en timme och grädda den sedan på 200 grader i ca 40 minuter. Mums!



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pernilla Nyberg - 2 februari 2018 17:12


  Lite annat, lite mer om livet, lite förändrat helt enkelt.    nouw.com/pillansblogg ...

Av Pernilla Nyberg - 28 januari 2018 09:33

Kod för att importera min blogg till Nouw:3695255660

Av Pernilla Nyberg - 27 januari 2018 15:53


  Jag blev så sugen på att prova ett knäckebröd med de kryddorna jag hade i pumpernickel-brödet. Kaffe i knäckebröd vet jag ju är gott sedan tidigare.    En plåt 1/4 dl spiskummin och mortlad anis och fänkål 1/2 msk salt 1/2 dl hela linf...

Av Pernilla Nyberg - 27 januari 2018 15:39


  Grovt mörkt bröd med massa korn och frön är det bröd jag föredrar allra helst och det här brödet innehåller dessutom massa kryddor som gör det extra smakrikt. Jag älskar bröd som har smak och lite tuggmotstånd. Det blir så mycket roligare än van...

Av Pernilla Nyberg - 27 januari 2018 15:39


  Grovt mörkt bröd med massa korn och frön är det bröd jag föredrar allra helst och det här brödet innehåller dessutom massa kryddor som gör det extra smakrikt. Jag älskar bröd som har smak och lite tuggmotstånd. Det blir så mycket roligare än van...

Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards