Senaste inläggen

Av Pernilla Nyberg - 12 september 2014 21:18

   

Det här brödet var nästan det godaste jag bakat. Jag älskar verkligen surdegsbröd och det här brödet blev saftigt, vackert och helt underbart gott! Alla surdegsbröd jag bakat har varit goda, men det här var något alldeles extra. Kanske  beror det på att jag bakat det några gånger och vet lite mer hur surdeg fungerar eller så lyckades jag bara helt enkelt väldigt bra med detta. Receptet kommer från www.hembakningsradet.se


För ett bröd:

150 gram surdeg

15 gram jäst

3 dl vatten

1/2 msk mörk sirap

1/2 msk salt

2 1/2 dl dinkelmjöl fullkorn

2 dl rågmjöl

2 dl vetemjöl

 
Jästen löses upp i surdeg och vatten innan resten av ingredienserna blandas i. Jag gjorde degen i går kväll och lät den kalljäsa i kylen under plast tills jag kom hem från jobbet idag. Då hade jag på ganska mycket mjöl och knådade den ordentligt för att sedan låta den jäsa i drygt en timme under bakduk på plåten. Sedan gräddades den på 200 grader i drygt 20 minuter i mitten av ugnen. I receptet skulle degen jäsa under plast eller bakduk i först 2 1/2 till 3 timmar, knådas och sedan jäsa ytterligare 1 till 1 1/2 timme. Det gick alltså jättebra att låta den jäsa i kyl också. Den jäste jättebra och jag slapp vänta på den långa jäsningen nu ikväll när vi skulle äta brödet. 
 
Brödet serverade jag idag till het chili con carne. Fantastiskt! Den äldste sonen som jag tror är skeptiskt till själva ordet surdeg kunde inte motstå brödet idag utan bad om mer. Så bara det är gott betyg. Prova, prova! 



Av Pernilla Nyberg - 10 september 2014 18:51

  

Nu vankas det surdegsbröd till helgen. Jag älskar det! Jag bakade surdegsbröd för första gången bara för ungefär ett halvår sedan, och det är fantastiskt gott. Jag har till och med provat att frysa in surdeg och tagit upp för att väcka till liv igen och bakat på. Jag kan tycka det är lite onödigt att frysa in surdeg eftersom det tar ungefär lika lång tid som att baka ny. Det är väl för att det blir för mycket surdeg i så fall. 


Den här kommer från frysen. Tog upp den i söndags och så har jag matat den varje kväll med lite drygt 1/4 dl rågmjöl, 1/4 dl vetemjöl och drygt 1/2 dl varmt vatten. Längtar till bakningen av brödet! 


Av Pernilla Nyberg - 6 september 2014 14:00

 

Idag bakade jag ett gott knäckebröd som jag hittade recept på i Coops Mer Smak. Barnen hjälpte till båda två och blandade ingredienserna, så vi hade skoj tillsammans. Gillar man kummin gillar man det här brödet, för det blev verkligen hårt och krispigt. Vill man hellre ha fänfålsfrön på kan man ta det istället för kummin. Jag har kommit på att det verkligen blir gott med hembakat knäckebröd, samt att det är både lätt och går snabbt att göra. Föredrar helt klart det framför köpt bröd. 


För en liten plåt knäckebröd:


1,25 dl filmjölk

1/2 tsk sirap

1/5 tsk salt

2 dl grahamsmjöl

1 dl vetemjöl

1 msk kummin


Blanda allt utom kummin och kavla ut på en plåt. Strö på kummin och kavla in det i degen. Grädda i ugn på 180 grader i ca 10 min. Sänk värmen till 140 grader och grädda i ca 10-15 min till, tills brödet blir riktigt hårt och krispigt. 


Rekommenderas starkt att baka detta! 


Av Pernilla Nyberg - 30 augusti 2014 12:33

 

www.kronjast.se hade de detta roliga recept. Jag har aldrig bakat ett bröd med rödbeta i, så det var kul att prova. Det krävdes lite planering då degen skulle göras i flera steg, men har man planering klar var det enkelt och snabbt att göra. 


För en limpa


Dag 1, för mig fredag morgon

3 dl rågmjöl

3 dl kokhett vatten


Lägg i bunke och täck med plast för att sedan låta det stå över dagen. 


Dag 1, för mig fredag kväll

15 g jäst

0,75 dl fil

15 g smör

0,25 dl mörk sirap

0,5 tsk salt

6 dl dinkelmjöl 

1 dl rödbetor


Smula jästen i filen. Tillsätt sirap, finrivna rödbetor, rågmjölet och smör. Tillsätt dinkelmjöl och sist salt. Arbeta degen, men låt den vara kladdig. Lägg den i en oljad form och täck med plast över natten i kylskåp. 


Dag 2, för mig lördag morgon


Grädda i ca 1,5 timme på 175 grader.


Det blev ett fint bröd, och gott! Rekommenderar att prova på. Barnen älskade det dessutom. Vi la en bit av limpan vi bakade till grannarna som kommer hem från sin semester i eftermiddag. 

Av Pernilla Nyberg - 22 augusti 2014 21:22

   

Än är augusti inte slut, så vi äter lite mer kräftor. Mums! Mina föräldrar kom på besök. Jag bjöd på det hårda brödet jag bakade förra helgen samt att jag skulle baka lite till av samma bröd. Jag bytte ut majsmjölet mot dinkelmjöl fullkorn och tog inte i några sesamfrön utan lite mer pumpakärnor istället. Resultatet blev ett mörkare bröd. Jag hade det lite längre i ugnen än det förra, då jag inte tyckte det var tillräckligt hårt, men när det kallnat lite blev det riktigt krispigt och gott! En smaksak vad man tycker bäst om. 


Eftersom det var kräftor tänkte jag att det skulle vara gott med vitlöksbröd. Jag hittade ett recept på www.arla.se på ett Danskt rågbröd som jag gjorde om lite. Jag tog bort anis och fänkål och tog grahamsmjöl och grovt rågmjöl istället för bara grovt rågmjöl, då jag inte hade så mycket kvar av det. 


4 dl filmjölk

25 gram jäst

0,5 dl olja

1,5 tsk salt

4 vitlöksklyftor

persilja

0,75 dl sirap

2 dl grovt rågmjöl

1 dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl (stod 3, men jag var rädd att det skulle bli för torrt)

1 dl solroskärnor

1 dl linfrön


Filen skulle värmas till 37 grader och lösa upp jästen innan övrigt blandades i. Degen skall vara lös. Den skall jäsa i 30 min under bakduk för att sedan läggas i en smord brödform och jäsa 30 min till. In i ugn på 150 grader i ca en timme. 


Mitt bröd blev lite degigt, men väldigt saftigt och gott. Det degiga gjorde att brödet inte blev så vackert, men smaken var det i alla fall inget fel på. Underbart passande till kräftor! 

Av Pernilla Nyberg - 20 augusti 2014 19:16

 

Idag köpte jag en ny hushållsassistent varav jag MÅSTE baka. Eftersom jag jobbade idag och barnen vill ha mat snabbt fick jag försöka leta upp ett brödrecept som inte krävde alltför mycket tid. Hittade annars många bra recept på bröd som krävde några dagars förberedelse. Morotssoppan var enkel att göra, så jag kunde fokusera på bakningen och att prata med Frida, en kompis till mig, som vi hade äran att ha som gäst. Receptet hittade jag på www.brödrecept.nu.


13 gram jäst

3,25 dl vatten

2,25 dl dinkelmjöl fullkorn

2 dl grovt rågmjöl

3 dl rågsikt

1 tsk salt

0,25 dl linfrön


Receptet var i original med fullkornsmjöl och rågsikt. Rågsikt skulle det dessutom vara mer av, men jag ville inte ha en hårdare deg, så jag minskade ner det lite. Jag skall tillägga att jag delade receptet på 3, då det stod att det skulle bli 4 st bröd i originalreceptet. Delat på 3 blev ett bröd, ganska litet ändå, men fullt tillräckligt för oss. Jag använde vanligt salt istället för flingsalt och jag hade nog gärna haft lite mer salt i, men jag gillar mycket salt, så det var nog bra som det blev. 


Jästen skulle blandas ut i ljummet vatten och sedan skulle övriga ingredienser blandas i. Det skulle först jäsa i en timme för att sedan formas till en limpa och läggas på plåt för att sedan jäsa i 20 min till. Sedan in i ugn i ca 30 min på 200 grader.


Det blev ett saftigt bröd som passade utmärkt med smör och ost. Jättegott att doppa i soppan! 


Av Pernilla Nyberg - 17 augusti 2014 13:26

 

Var sugen på ett hårt bröd och hittade ett recept på knäckebröd på www.kokaihop.se. Rörde ihop det medan barnen åt pizzan från igår. 


2 dl majsmjöl

0,5 dl solroskärnor

0,5 dl pumpakärnor

0,5 dl sesamfrön

0,5 dl linfrön

0,5 tsk salt

0,5 dl rapsolja

2 dl kokande vatten


I originalreceptet var det enbart solroskärnor och sesamfrön med tips om att man kunde blanda, så det gjorde jag. Alla ingredienser blandades och rördes ihop med kokande hett vatten sist. Bredde ut det på en plåt med smörpapper och stoppade in i ugnen i ca 1 timme på 150 grader. Att göra smeten gick på 2 minuter, så det var verkligen enkelt och smidigt att göra. Och jättegott! Blev riktigt krispigt och hårt. Detta recept är glutenfritt även om det inte var ett måste för min del att det skulle vara det. Mycket godare än köpt knäckebröd blev det i alla fall. Receptet ger bara en plåt, vilket jag tycker är perfekt som hellre bakar ofta och istället har färskt bröd. Eftersom detta var både gott och enkelt kommer jag garanterat att göra detta igen. Perfekt vid middagsbjudning när man vill ha hårt bröd till maten. 

Av Pernilla Nyberg - 16 augusti 2014 21:50


  

Lördag och augusti. Det betyder kräftor. I alla fall för mig som ÄLSKAR kräftor. Två helger i rad har det blivit västerbottenpaj till kräftorna, så nu sa vi att vi skulle göra något annat. Är det kräftor äter jag just bara kräftor och något härligt bröd till, så barnen fick bestämma denna gång. Det blev pizza med skinka och tonfisk. God, hoppas jag, eftersom jag inte har smakat av den. Som bröd hittade jag ett spännande recept på Anna Skippers hemsida. 


2,5 dl dinkelmjöl

1 dl grahamsmjöl

1,5 dl rågsikt

1 dl rågkross

0,25 dl vetekross

0,5 dl vetegroddar

0,5 tsk salt

2 tsk bikarbonat

2,5 msk brödkryddor

5 dl filmjölk

0,25 dl sirap


I receptet stod det fyrkornskross, havssalt och blandade brödkryddor, men det ovan var alltså det jag använde. Det blev ett supergott grovt bröd med kryddig smak från brödkryddorna. Jag förknippar den smaken nästan med julen, då min mormor brukade baka en limpa med brödkryddor i, som ofta fanns vid julbordet. Det blev i alla fall jättegott och gick bra ihop med kräftorna. Fast vilket nybakat bröd gör inte det?! 


Receptet är för ett bröd. Det stod i ugnen i ca 1 timme på 175 grader i en smord form. Blev ett gott bröd som jag kommer att göra igen. Nu ser jag fram emot frukosten i morgon med detta ljuva bröd med ost på! 

Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards