Senaste inläggen

Av Pernilla Nyberg - 9 augusti 2015 09:42

 

25 gram jäst

3 dl kallt vatten

1 tsk salt

2 pressade vitlöksklyftor

1 msk brödsirap

1 dl havrekli

5 dl vetemjöl


Blanda ingredienserna och kör i maskin en stund. Degen ska vara ganska kladdig. Ha i den i en smörad form eller form med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i kylen över natten, eller över dagen, och ta fram det när det skall gräddas. Grädda på 200 grader i ca 25 minuter. 


Vi åt ju som sagt i tidigare inlägg kräftor hos mina föräldrar igår. Vitlöksbröd passar ju utmärkt till kräftor, och det här brödet doftade gott av vitlök, men kunde faktiskt smaka mycket mer, så i efterhand kan jag konstatera att jag kunde ha i dubbelt så mycket vitlök. Det var saftigt och gott ändå. Ett tips är att detta bröd antagligen skulle bli oerhört gott dagen efter om man satt in brödskivorna i ugnen med vitlöks- och persiljesmör. 


Av Pernilla Nyberg - 8 augusti 2015 13:02

 

Ikväll blir det kräftor igen, nu hos mina föräldrar med min syster och barn igen. Jag tjuvsmakade knäcket i morse för att se om det var godkänt. Så här kommer ytterligare en variant på fröknäcke, lika krispigt god som vanligt.


1,5 dl rågsikt

1 dl fiberhavregryn 

1 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

0,5 dl havrekärnor

0,5 dl rågkross

1 tsk salt

0,5 dl rapsolja

1,5 dl kokhett vatten


Grädda på 150 grader i ca 45 minuter, men håll koll på knäcket!

Av Pernilla Nyberg - 1 augusti 2015 13:57

 

Igår kväll åt vi kräftor med syster och sambo. Jag verkligen ÄLSKAR kräftor. Hur gott det än är med västerbottenostpaj (och kräftpaj som jag också gjorde) så hoppar jag över det när det finns kräftor. Självklart hade jag bakat bröd till kräftorna. Det var verkligen populärt, allt gick åt, och jag fick sno åt mig en kant på slutet för att kunna få chansen att smaka på det. I sjävla verket åt alla bara för att det var gott på slutet och inte för att de var hungriga. Kul i alla fall att alla gillade det. 


En normalstor franska 

25 g jäst

2,5 dl ljummet vatten

1 tsk salt

1 tsk honung

15 g mjukt smör

5 dl vetemjöl + en del till utbakningen


Lös först upp jästen i vattnet innan övriga ingredienser blandas i. Kör i maskin i ca 5 minuter innan degen läggs under bakduk för att jäsa i ca en timme. Ta sedan upp degen, knåda och forma en limpa. Jag fick tillsätta ganska mycket mjöl för att den inte skulle vara alltför kladdig. Ha upp limpan på plåt, ha över bakduk och låt jäsa ytterligare en timme. Gör några snitt i brödet, pensla med vatten och strö på vallmofrön. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter. Det här brödet ser exakt ut som det man kan köpa i affären och jag tror det är godast alldeles färskt. Fast väljer man att rosta det dagen efter tror jag det är kanongott det med. 

Av Pernilla Nyberg - 30 juli 2015 13:19

   

Jag trodde inte att det här knäcket skulle bli så gott, men det är nästan så att det är svårt att slua äta av det. Man vill gärna bara ha en liten bit till, och så en till.... Receptet är ungefär som mina tidigare fröknäcken, förutom att detta enbart innehåller sesamfrön och att jag hade i lite honung. Kanske var det just honungen som gjorde pricken över i-t. 


För en plåt

4 dl sesamfrön

1 dl fiberhavregryn

1 dl majsmjöl

1 tsk salt

1 msk honung

0,5 dl rapsolja

1,25 dl kokhett vatten


Allt rörs ihop med vattnet sist. Denna smet är lätt att trycka ut med hjälp av en degspade eller liknande, på en plåt med pakplåtspapper. Det smidigaste är att skära i bitar redan innan gräddning, men det går lika bra att bryta i bitar efteråt om man föredrar mer ojämna bitar. Grädda på 150 grader (varmluftsugn) i ca 30 minuter. 


Detta knäcke kommer att passa utmärkt till vår lilla kräftskiva i morgon. 


Av Pernilla Nyberg - 16 juli 2015 16:10

 

Idag regnade det så jag rörde ihop ett knäckebröd som blev hårt, sprött och gott. Det är så otroligt enkelt att baka knäckebröd. Jag kommer antagligen aldrig kunna köpa knäckebröd igen. Det blir en så enorm skillnad på det man bakar själv. 


En plåt honungsknäcke

1/4 pkt jäst

1,25 dl ljummet vatten

1 tsk salt

1 tsk honung

1,25 dl fullkornsvetemjöl

1,25 dl grovt rågmjöl

0,75 dl fint rågmjöl


Lös upp jästen i vattnet innan resterande ingredienser blandas i. Jäs under plastfolie i en timme. Kavla sedan ut degen mellan två bakplåtspapper. Avsluta med kruskavel. Degen kan vara lite trögbakad, men ju tunnare det går att kavla, desto godare blir knäcket. Sporra i bitar och grädda i ca 20 minuter på 175 grader. Det svåraste momentet i denna bakning är antagligen att hålla koll på ugnen så att inte knäcket blir brännt. Är det lite segt när det tas ut kan man bryta itu bitarna, vända på dem och köra in i ugnen en stund till. Det här knäcket är inte så skört, så det är lätt att jobba med utan att riskera att det går sönder, som mitt förra knäcke var.

Av Pernilla Nyberg - 9 juli 2015 21:04

 

Det här brödet kan man välja helt själv vilken slags müsli man vill ha i. Jag blandar alltid min egen, som i nuläget bestod av lika delar linfrön, pumpakärnor, solroskärnor, chiafrön, rågflingor, dinkelflingor, rågkross, vetekross, havrekli och havrekärnor. Jag brukar alltid blanda i hela hasselnötter, valnötter eller andra nötter, men jag valde att inte ha i det i brödet denna gång. Jag gissar att det skulle ha blivit lika gott om jag blandat i det med. 


Ett bröd:

25 gram jäst

3 dl ljummet vatten

1 tsk salt

1,5 dl musli

4 dl grahamsmjöl

2 dl fullkornsvetemjöl


Lös först upp jästen i vattnet och blanda sedan i övriga ingredienser. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter. Ta upp degen och knåda den. Forma till en limpa och gör några snitt i den. Vill man kan man pensla på lite vatten och ha på lite dinkelflingor. Låt jäsa ytterligare ca 40 minuter och grädda sedan på 200 grader i ca 30 minuter. Det blev ett jättegott bröd och man kan ju variera det precis som man vill. Vill man inte ha det så grovt är det bara att byta ut grahamsmjölet mot vanligt vetemjöl. Man kan även välja ett müsli med russin eller tranbär i. 


Av Pernilla Nyberg - 1 juli 2015 09:13

 

Gå in på nouw.com/nataliatrojan och läs vad du kan vinna. Fina priser! 

Av Pernilla Nyberg - 30 juni 2015 20:31

 

Det fröknäcke jag tidigare bakat med bara frön och ägg i har varit slut ett tag och eftersom jag tycker det är ett så jättegott knäckebröd provade jag en variant av det idag. Ett knäckebröd av enbart fröer, lite olja och vatten. Valfri eller ingen kryddning kan tilläggas. De fröer jag valde idag var:


för två plåtar

2 dl linfrön

1 dl sesamfrön

1 dl chiafrön

1 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

1 tsk salt

2 msk rapsolja

3 dl vatten


Blanda samman alla ingredienser och låt stå i kylen i minst 6 timmar. Ett bra förslag är att blanda detta på kvällen för att på morgonen kunna grädda knäcket. Fröna suger åt sig vätskan och linfröna bidrar till att det blir lite kletigt. Bred ut smeten på bakplåtspapper och sporra bitar av det. På min ena plåt valde jag att ha på lite kummin. Grädda på 200 grader i ca 15 minuter. Fröerna blir som rostade av gräddningen, så det är riktigt knaprigt och gott. Suveränt bara som snacks om man vill. Det negativa med detta knäcke är att det är väldigt skört. Det höll ihop mycket bättre när jag hade ägg i smeten. Smakmässigt ingen skillnad, men det kan vara svårt att bre detta knäcke utan att det går sönder. I alla fall om man har det så tunnt som jag hade. 

Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards