Senaste inläggen

Av Pernilla Nyberg - 9 november 2015 20:31

 

Har bakat ett supergott surdegsbröd med massor av valnötter i. Jag älskar karaktären av surdeg. Det var ett tag sedan jag gjorde egen surdeg. Jag misslyckades sist, men den här gången bubblade verkligen surdegen och var riktigt bra att baka med. Det var länge sedan jag skrev hur man startar en surdegsgrund, så jag tänkte uppdatera det. 


Dag 1

1 msk fint rågmjöl

2 msk ljummet vatten


Blanda och häll i en burk med locket lite löst på. Ställ gärna ovanpå kylen där det är lite varmt.


Dag 2

Titta till surdegen och lukta på den.


Dag 3

Tillsätt 1 msk rågmjöl och rör om. Ställ tillbaka burken.


Dag 4

2 msk fint rågmjöl

2 msk ljummet vatten


Rör om och ställ tillbaka burken igen.


Dag 4 1/2

Nu bör surdegsgrunden vara lite bubblig och skummig. Är den inte det kanske du får friska upp den ytterligare en gång. Annars är den klar att börja baka med.


Ett bröd

surdegsgrunden du just gjort

1 1/2 dl vatten

1 1/2 dl fint rågmjöl


Blanda i en bunke och täck med plastfolie. Ställ tillbaka ovanpå kylen I 6-10 timmar. Efter det gör du degen.


rågsurdegen

1 1/2 dl vatten

3 dl grovt rågmjöl

3 1/2 dl fullkornsvetemjöl

1/2 msk salt

4 dl valnötter


Rör ihop alla ingredienser med valnötterna sist. Forma till en rund bulle och ha upp den i en mjölad jäskorg. Ha på mjöl och jäs övertäckt i minst 3 timmar. Ha upp brödet på en plåt, gör några snitt i det och grädda på 200 grader i ca 40 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 30 oktober 2015 07:58

 

Här kommer ett gott och härligt recept på ett nyttigt knäckebröd. Jag hade i rejält med kummin för att få mycket smak av det, men det gör man som man vill. Man kan helt utesluta det eller ha i någon annan krydda om man hellre vill det. Den här smeten blir ganska lös och den är lätt att hantera och kavla ut. Det är roligt när det är lätt att få fina bitar av käckebröd.


En plåt:

2 dl grahamsmjöl

1 dl solroskärnor

1 dl chiafrön

1 msk kummin

1 tsk salt

1/2 dl rapsolja

2 dl kokhett vatten


Blanda samman alla ingredienser och kavla ut det mellan två bakplåtspapper. Avsluta gärna med kruskavel och nagga knäcket. Sporra ut bitar innan gräddningen för att det ska vara lätt att bryta bitar efteråt. Grädda på 175 grader i ca 40 minuter. Som jag alltid säger, är det bra att ha koll på ugnen när man bakar knäckebröd. Det kan gå fort och det beror så mycket på vilket ugn man har för hur lång tid det tar att grädda det. Knäcket skall vara hårt när det är färdiggräddat.



Av Pernilla Nyberg - 28 oktober 2015 07:52

 

Enkla rågbullar som passar hela familjen. Goda, smakrika och enkla att göra. Vi gjorde pulled pork i helgen, vilket är en fantastisk god maträtt. Stod och puttrade i flera timmar och väldigt sent kom vi på att vi skulle ha bröd till. Vad passar då inte bättre än något nybakat?! Snabbt försökte jag hitta något bröd som inte tar så lång tid att göra och då blev det detta. Barnen åt mer bröd än mat, för pulled pork är inte deras favorit. Tyvärr, för vi vuxna i familjen älskar det.


8 st

25 gram jäst

1,5 dl ljummen mjölk

0,25 dl mörk sirap

1 msk rapsolja

1 tsk brödkryddor

0,5 tsk salt

4 dl rågsikt


Lös upp jästen i mjölken och blanda sedan i övriga ingredienser. Kör i degblandare i ca 5 minuter. Låt jäsa under bakhandduk i 40 minuter. Baka sedan ut runda bullar och ha på lite extra mjöl. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 10 minuter på 200 grader.

Av Pernilla Nyberg - 25 oktober 2015 13:45

 


Lagom till Halloween tycker jag ni ska baka detta fantastiska bröd med butternutpumpa i. Det som blev över av pumpan gjorde jag soppa på. Jättegod kombo! Lilla Alexander, den yngsta sonen på snart 3 år, älskade både brödet och soppan. Jag tror det blev 4 (visserligen ganska små) portioner soppa och 3 skivor bröd. Johannes valde bort soppan, men tyckte att brödet var jättegott. Receptet kommer här:


1 bröd

25 g jäst

1 1/2 dl ljummet vatten

175 g riven pumpa (jag hade som sagt butternut)

1 tsk salt

1 msk honung

1/2 dl fiberhavregryn

1/2 dl pumpakärnor

1/2 dl fullkornsdinkel

3 dl dinkelsikt


Lös först upp jästen i vattnet. Kör sedan samman alla ingredienser i bakmaskin några minuter. Låt jäsa under bakhandduk i en timme. Forma sedan degen till en stor rund boll och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Ha på handduken igen och låt jäsa i ytterligare 30 min. Pensla på lite vatten och ha på lite pumpakärnor. Grädda sedan i mitten av ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. 


Av Pernilla Nyberg - 16 oktober 2015 07:44

 

Detta väldigt goda nötknäcke är verkligen värt att prova på att göra. Supergott bara som tilltugg denna fredagkväll kanske?! Gott även till frukost, tapas, mellanmål, middag eller varför inte till soppan.


För ca 1,5 plåtar eller 2 små:

1 dl hackade hasselnötter

1 dl hackade sötmandlar

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

2 dl kruskakli

2 dl majsmjöl

1,5 tsk salt

1 dl rapsolja

2 dl kokande vatten


Hacka eller mal nötterna och blanda samman alla ingredienserna. Häll på det kokande vattnet sist. Det går jättebra att bara trycka ut smeten på två bakplåtspapper med en slickepott eller liknade. Jag sporrade ut bitar av det innan jag gräddade det och jag tror det är en bra idé att verkligen göra det i förväg med detta knäcke, då det blev en aning skört, så det är lätt att det bara blir småbitar om man fösöker bryta det i efterhand. För mig blev det 2 lite mindre plåtar, men trycker man ut det över precis hela första plåten skulle jag tippa på att det blir en och en halv plåt på detta recept. Grädda i ca 20 minuter på 175 grader, men som vanligt är det viktigt att hålla koll på ugnen. Det kan gå fort!


Blev verkligen jättegott med nötter i knäcket!



Av Pernilla Nyberg - 10 oktober 2015 15:58

 

Frukosten idag bestod av detta underbara kaffebröd. Det innehåller även rostade pumpakärnor som tillsammans med kaffet ger brödet en rostad kaffesmak. Kaffeälskare eller ej, det här brödet är gott även om man inte gillar kaffe. Min minsta på snart 3 år var den enda utöver mig som smakade på detta bröd och han ville bara ha mer och mer. Det är å andra sidan bara vi två som älskar frukost och gör det till den bästa måltiden på dagen. De andra två skulle nog gärna kunna skippa frukost och helt gå på en stadigare lunch istället. 


Skållning:

100 g rostade pumpakärnor

25 g linfrön

100 g röd quinoa

250 g hett kaffe


Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna och blanda samman allt till skållningen. Täck med plastfolie och låt svalna helt.


1 bröd:

1/2 pkt torr rågsurdeg

1/4 pkt jäst

100 gram kallt vatten

skållningen

75 g brödsirap

100 g grovt rågmjöl

80 g fullkornsvetemjöl

70 g fullkornsdinkelmjöl

15 g salt


Rör först ut jäst och surdeg med vatten. Blanda sedan i övriga ingredienser. Se till att skållningen har svalnat innan den blandas ner. Kör i maskin i ca 5 minuter. Olja en form och mjöla den för att sedan ha i degen, som skall vara väldigt lös. Täck med plastfolie och ställ in i kylen över natten eller ca 8-10 timmar. Det är väldigt smidigt att på morgonen, om man vill ha färskt bröd till frukost, ta ut formen och låta den stå i ca en timme i rumstemperatur, strö på lite mjöl och grädda i ca 1 timme på 200 grader. 

Av Pernilla Nyberg - 29 september 2015 08:04

 

Nybakat bröd till frukost är verkligen det bästa som finns. Jag älskar frukost och jag älskar doften av nybakat bröd. Det här brödet gillade hela familjen och det är alltid kul när det är så. Eftersom min man helst vill ha vanligt vitt bröd försöker jag få barnen att äta blandade brödsorter. Ibland går det bra och ibland inte, men det här brödet gillade de.


Ett bröd:


Gröt:

1/2 dl helt bovete

2 dl vatten


1/2 dl brödsirap

3 dl yoghurt

3 dl fint rågmjöl

1 dl grovt rågmjöl

1/2 tsk salt

0,75 msk bikarbonat

1 msk pomerans

1 msk brödkryddor (anis och fänkol)


Börja med att skölja bovetet först i hett och sedan i kallt vatten i en sil. Koka sedan upp bovetet med vatten i ca 10 minuter. Blanda sedan samman gröten med övriga ingredienser och häll i en smörad form. Strö på lite boveteflingor. Grädda direkt på 180 grader i ca en timme. Det kan knappt bli enklare än så här. Och jättegott!

Av Pernilla Nyberg - 29 september 2015 07:57

 

Supergott och smakrikt fröknäcke kunde jag inte motstå att fixa när knäckebrödet började ta slut hemma.


Två plåtar:

4 ägg

2 dl sesamfrön

2 dl solroskärnor

2 dl pumpakärnor

2 dl hela linfrön

1 tsk salt

1 msk paprikapulver

1 tsk chilipeppar

1/2 tsk cayennepeppar


Vispa äggen och ha i fröer och kryddor. Tryck ut smeten tunnt på bakplåtspapper. Kavla om du tycker att du inte får det tillräckligt tunnt. Grädda på 175 grader i ca 15 minuter. Det här knäcket ät lätt att bryta isär i önskad storlek efter gräddningen.

Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards