Senaste inläggen

Av Pernilla Nyberg - 23 december 2015 13:13

 

Snart julafton!!!!! Julstök, bakning och att grilljera skinka är några av de saker vi pysslar med idag här hemma. Tror vi äntligen är friska hela familjen och nu håller vi tummarna för att inget händer tills i morgon. Alexander har tagit sig en tupplur och Johannes håller nu på att pysslar med julklappar som han själv gör och slår in till nära och kära. Jag vet faktiskt inte alls vad det är. Blir spännande i morgon! Vi ska baka mjukt bröd tills ikväll så att vi har något riktigt gott att ha julskinkan på, men på förmiddagen gjorde vi ett gott knäckebröd som också den passar till skinkan. Barnen var nära på att äta upp hela plåten jag gjorde. Det var så knaprigt och gott. 


En plåt

1/4 pkt jäst

2 1/2 dl ljummet vatten

1/2 dl havrekli

1 msk fänkål

1 tsk salt

3 1/2 dl fint rågmjöl


pumpakärnor till garnering


Lös upp jästen i vattnet och blanda sedan samman alla ingredienser, gärna i en degblandare. Låt degen vila under bakduk i 15 minuter. Kavla sedan ut degen på ett bakplåtspapper så att det täcker en hel plåt. Se till så att den blir riktigt tunn. Ha på lite pumpakärnor och kavla in dem. Avsluta med kruskavel och skär så stora bitar som önskas. Grädda knäcket på 200 grader i ca 40 minuter. Det är viktigt att känna på knäcket så att det är riktigt hårt. Är det lite segt måste det in en stund till i ugnen. Det går att bryta isär bitarna och vända på dem om det finns risk för att det ska bli brännt. 

Av Pernilla Nyberg - 19 december 2015 15:29

 

Det närmar sig jul och här kommer ett underbart recept på ett kryddigt Julknäcke som innehåller juliga kryddor och blir riktigt knaprig och god. God Jul önskar jag er alla så här fem dagar innan julafton. 


En plåt

1 dl majsmjöl

1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

1 tsk kryddnejlika

1 tsk kardemumma

1 tsk fänkål

1/2 dl hela linfrön

2 msk röd quinoa

1/2 tsk salt

1/4 dl rapsolja

2 1/2 dl kokhett vatten


Enkelt knäcke där alla ingredienser blandas ihop med vattnet sist. Låt smeten vila i fem minuter. Tryck sedan ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Skär ut så stora bitar som önskas och grädda på 175 grader i ungefär 40 minuter. Mot slutet av gräddningen kan man ta ut plåten och känna lite på knäcket. Är det lite segt låter man det stå inne en stund till. 

Av Pernilla Nyberg - 13 december 2015 15:05

 

Lucia morgon och tredje advent. Nybakade scones med smak av pepparkaka var vår familjs frukost. Jag har dragit på mig en förkylning antar jag, som jag förmodar bryter ut på allvar i morgon. Idag har jag mest ont i halsen och ett väldigt tungt huvud. 


Ca 15 st

2 dl mjölk

3/4 dl rapsolja

1,5 dl fiberhavregryn

3 dl siktat dinkelmjöl

3 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

1/2 tsk ingefära

1/2 tsk kryddnejlika

1/2 tsk salt


Blanda först de torra ingredienserna. Rör ner olja och mjölk. Kavla ut degen centimetertjock på en mjölad arbetsbänk. Ta ut scones med pepparkaksformar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jag gjorde hjärtan. Grädda i ca 15 minuter på 200 grader. Juldoft på hög nivå! 

Av Pernilla Nyberg - 9 december 2015 20:11

 

Här kommer ytterligare ett recept på en julig limpa som sprider juliga kryddor och julstämning i hemmet. Apelsinsmaken i det här brödet ger en enormt god smak och härlig karaktär.


1 bröd

5 dl filmjölk

1 dl brödsirap

rivet skal från en apelsin

3 dl grahamsmjöl

2,5 dl grovt rågmjöl

2 dl siktat dinkelmjöl

1 tsk salt

1 tsk bikarbonat

1 tsk ingefära

1 tsk kryddnejlika

1 tsk kanel

1 tsk anis


Det här är ett enkelt bröd där alla ingredienser blandas samman och kan gräddas på en gång. Ha upp smeten i en form med bakplåtspapper och strö på lite dinkelmjöl. Grädda det på 200 grader i ungefär en timme. 

Av Pernilla Nyberg - 5 december 2015 18:10

 

Det här är ett ljuvligt filmjölksbröd med glögg och kanel i, vilket får det att verkligen lukta jul i hela huset. Nu har vi julstämning!


1 bröd

2,5 dl fullkornsdinkelmjöl

1dl grahamsmjöl

1,5 dl rågsikt

1,5 dl rågkross

0,5 dl vetegroddar

1 tsk salt

2 tsk bikarbonat

2 msk glögg

1 tsk kanel

5 dl filmjölk

0,25 dl brödsirap


Brödet går snabbt att göra då det helt enkelt är att blanda samman alla ingredienser och hälla smeten i en smord form. Strö på lite rågkross. Grädda på 200 grader i ca en timme. Det här var vår lördagsfrukost. Helt fantastiskt!  

Av Pernilla Nyberg - 21 november 2015 13:48

 

Det här brödet är lite grövre än det tidigare inlägget. Även detta bröd bjöd vi på när Alexander hade kalas. Det blir oerhört saftigt och gott. Passar väldigt bra om man vill ha bröd till maten. 


1/4 pkt jäst

2 dl kallt vatten

1 dl fint rågmjöl

1 dl rågsikt

3 dl fullkornsvetemjöl

1 msk honung

1,5 tsk anis

1 msk hela linfrön

1 tsk salt


Precis som det förra brödet blandar du allt i en degblandare, jäser i jäskorg (eller mjölad bunke) med plastfolie på, i kylskåp, över natten eller i ca 12 timmar. Ta sedan ut brödet på en plåt med bakplåtspapper, ha på lite mjöl, snitta och låt jäsa under bakduk i ca en timme. Grädda på 200 grader i ca 30-35 minuter. 




Av Pernilla Nyberg - 21 november 2015 12:07

 

Detta blev ett fint och saftigt bröd som vi bjöd på till pajerna i onsdags när Alexander fyllde 3 år. 


1/4 pkt jäst

3 1/2 dl kallt vatten

7 1/2 dl vetemjöj

1 1/2 tsk salt


Blanda alla ingredienser i en degblandare. Har du tillgång till jäskorg så låt degen jäsa i den över natten eller i ca 12 timmar, i kylskåp. Har du ingen jäskorg går det lika bra med en mjölad bunke. Sätt plastfolie över degen. När du ska grädda brödet tar du ut det från kylen och lägger det på en plåt med bakplåtspapper. Ha på lite mjöl och gör några fina snitt i brödet. Låt jäsa under bakduk i ca en timme i rumstemperatur innan du gräddar det på 200 grader i ca 30-35 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 14 november 2015 10:56

 

Här kommer ett till recept på knäckebröd. Gott som alla de andra, med en lättkavlad deg och knaprig att äta. 


2 plåtar

1 dl fint rågmjöl

1 dl kornmjöl

1 dl fullkornsvetemjöl

1 tsk salt

1 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

1 dl havrekärnor

1/2 dl rapsolja

3 dl kokhett vatten


Grädda på 175 grader i ca 25 minuter. Ät och njut! 

Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards