Senaste inläggen

Av Pernilla Nyberg - 27 maj 2016 08:11

 


Vi har köksveckor på jobbet och den här veckan var min. På måndag morgon bjöd jag på detta goda knäckebröd. Barnen hade godkänt det hemma och det tog slut innan arbetsdagen var slut, så jag förmodar att även kollegorna uppskattade det. 


Två plåtar

1 dl helt bovete uppkokat enligt förpackning med 2,5 dl vatten

1 dl havrekli

1 dl kruskakli

1 dl rågkross

1 dl vetekross

1 dl vetegroddar

1 tsk salt

1 dl fullkornsvetemjöl

1/2 dl rapsolja

3 dl kokhett vatten


Blanda samman alla ingredienser, dela på två och kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper, så att det inte blir så kladdigt. Lägg på två plåtar. Skär lämpligt stora bitar och grädda på 175 grader i ca 25 minuter. Jag bröt itu knäcket och vände på dem, och gräddade i några minuter till, så att de blev ordentligt hårda. 

Av Pernilla Nyberg - 21 maj 2016 12:57

 

Det här knäckebrödet blir knaprigt och smakrikt eftersom det innehåller rostade fröer och hasselnötter. Det är jättegott och dessutom glutenfritt.


En plåt

1/4 pkt jäst

2 dl ljummet vatten

1/2 dl rostade pumpakärnor

1/2 dl rostade solroskärnor

1/2 dl hackade och rostade hasselnötter

1 1/2 dl malda sötmandlar

1/2 tsk salt

2 1/2 tsk phylliumhusk


Börja med att hacka hasselnötterna och rosta dem med pumpa- och solrosfrön i en torr stekpanna. Jag malde mandel, men det går lika bra att köpa mandelmjöl och ha i. Blanda samman alla ingredienser och ha på plastfolie. Låt svälla i 50 minuter. Stjälp upp smeten på ett bakplåtspapper och tryck ut smeten med en slickepott eller liknande. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut tunt. Ta bort det översta bakplåtspappret och lägg över en bakduk. Låt jäsa i 30 minuter. Skär ut bitar till önskad storlek och grädda i ca 25 minuter på 175 grader. Stäng av ugnen, men låt knäcket vara kvar tills det svalnat eller tills det är riktigt hårt. Jag gjorde mitt knäcke i går kväll och lät det stå kvar i ugnen över natten. De blev helt perfekta, men så lång tid behövs inte alls för att det här knäcket ska bli riktigt gott. 

Av Pernilla Nyberg - 17 maj 2016 16:59

 

Denna läckra smörgåstårta gjorde jag till Eurovision. Självklart gjorde jag eget bröd. Jag valde att ha i lite fröer i mitt bröd, men det kan man utesluta om man vill ha ett vanligt helt vitt bröd. 


En sockerkaksform

25 gram jäst

25 gram margarin

1 tsk salt

1 msk honung

1 msk hela linfrön

1 msk solroskärnor

2 dl rågsikt

3 dl vetemjöl


Smula ner jästen i en bunke och häll över fingervarm mjölk och smält margarin. Blanda i övriga ingredienser och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Smöra en sockerkaksform och häll i degen. Låt jäsa i kylskåp med plastfolie över, över natten eller i ca 8 timmar. Låt jäsa i rumstemperatur i en timme innan brödet gräddas på 200 grader i ca 25 minuter. Låt svalna innan den delas på 3 lager. 


Som förslag på fyllning hade jag i lager 1:

gräddfil

majonäs

varmrökt lax

ägg

salt och peppar


Lager 2:

gräddfil

majonäs

pepparrot

räkor

crab sticks 

salt och peppar


Av Pernilla Nyberg - 15 maj 2016 15:35

 


Detta bröd smaksätts med äpple som gör att brödet blir saftigt. Mandeln ger både smak och lite tuggmotstånd. Låt brödet kalljäsa så går det snabbt och smidigt och baka ut det på morgonen. Gott till frukost! 


Ett bröd

2,5 dl vatten

25 gram jäst

1 msk rapsolja

1 tsk salt

1 msk honung

1 finhackat äpple

0,5 dl hackad mandel

1 dl grahamsmjöl

1 dl fullkornsdinkelmjöl

3,5 dl siktat dinkelmjöl


Lös upp jästen i vattnet, det behöver inte vara varmt. Blanda i övriga ingredienser och kör i degblandare tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa med plastfolie över i kylen över natten, eller i ca 8 timmar. Ta ut degen och forma till en limpa. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper med bakhanduk över i en timme. Grädda på 200 grader i ca 30 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 11 maj 2016 08:16

 

Det här är ett knaprigt knäckebröd med massor av fröer. Ljuvligt gott!


En plåt:

2 dl fullkornshavregryn

0,75 dl solroskärnor

0,75 dl sesamfrön

1,5 msk psylliumhusk

0,5 tsk salt

0,5 dl rapsolja

2 dl kokhett vatten


Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olja och kokande vatten. Rör om till en geléliknande deg och kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Lägg på plåt och dra bort det översta pappret. Skär degen i ett rutmönster med en vass kniv eller liknande. Grädda knäcket i mitten av ugnen på 170 grader i ca 50 minuter. Det är viktigt att ha koll på knäcket när det är i ugnen så att det inte blir bränt.

Av Pernilla Nyberg - 28 april 2016 18:50

 

Dessa goda Krossbullar hade vi som tilltugg till förra helgens chiligryta. De innehåller fyrkornskross som ger både smak och tuggmotstånd. Jag hade kesella i mina bullar, men det går lika bra att ha i yoghurt eller filmjölk. 


18 bullar

2 dl vatten

3 dl 4-kornskross

1 1/2 dl ljummet vatten

25 gram jäst

2 dl kesella, valfri fetthalt

2 tsk salt

1 dl kornmjöl

7-8 dl fullkornsvetemjöl


Koka upp 4-kornskross med 2 dl vatten och låt svalna. Lös sedan upp jästen i ljummet vatten. Blanda samman alla ingredienser. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Täck med bakduk och jäs i en timme. Ha upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 18 bitar och rulla varje bit till en rund bulle. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk. Grädda i 12-15 minuter på 200 grader. 

Av Pernilla Nyberg - 24 april 2016 14:13

   



Knäckebröd är så väldigt lätt att göra, och så väldigt gott. En bra ge bort present är det också. När min mamma fyllde år för ett par veckor sedan fick hon ett mjukt bröd och tre olika sorters knäckebröd. Det här var ett av dem.


En stor plåt eller två lite mindre

2 dl grahamsmjöl

1 dl rågflingor

1,5 dl pumpakärnor

1,5 dl solroskärnor

1 tsk salt

0,5 dl rapsolja

3 dl kokhett vatten


Blanda samman alla ingredienser och kavla ut mellan två bakplåtspapper. Jag hade tänkt göra två plåtar, men det räckte inte riktigt till det. Dock var det lite för mycket smet för att bara göra en plåt, så jag gjorde två lite mindre. Jag sporrade även ut bitar innan jag gräddade det. Grädda på 175 grader i ca 30 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 20 april 2016 14:47

 


Barnen älskade det här brödet och åt upp nästan hela franskan till frukost. Det är ett väldigt lätt bröd att göra där alla ingredienser oftast finns hemma. 


Ett stort bröd

25 gram jäst

25 gram margarin

2,5 dl mjölk

1 tsk honung

ca 5 dl vetemjöl + lite till utbakningen


Smula jästen i en bunke. Smält margarin och tillsätt mjölken. Det ska vara fingervarmt när det hälls över jästen. När jästen lösts upp, tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen kraftigt i degblandare tills den släpper bunkens kanter. Jäs i 30 min under bakduk. Stjälp upp degen på en mjölad bänk och knåda den smidig. Kavla ut den till en fyrkantig platta och rulla ihop den. Lägg den med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 40 min. Skär några snitt i brödet och pensla med mjölk. Strö över lite sesamfrön och grädda på 200 grader i ca 30 min. 

Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards