Senaste inläggen

Av Pernilla Nyberg - 12 juli 2016 16:28

 


Dessa passar väldigt bra nu till sommaren att fylla med önskade pålägg och ta med på utflykten. Det är ett platt bröd med mycket smör i. 


10 bröd

12 dl vetemjöl

25 gram jäst

1 msk honung

5 dl ljummet vatten

100 gram smält smör

1 msk salt


Häll mjölet i en bunke och gör som en grop i det. Rör ut jäst i lite av vattnet och honungen. Häll blandningen i mjölet tillsammans med resten av vattnet, smör och salt. Arbeta degen kraftigt i degblandare. Jäs i en timme under bakduk. Dela degen i 10 bitar och kavla ut varje bit till en oval kaka, ungefär som en handflata. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Stänk på lite vatten och strö över sesamfrön. Jäs under bakduk i 15 minuter. Grädda i ca 20 minuter på 175 grader nederst i ugnen. 

Av Pernilla Nyberg - 5 juli 2016 15:43

 

Det här nötbrödet måste ni bara prova. Det är fantastiskt gott! Dessutom fritt från både gluten och laktos. Det är hur enkelt som helst att röra ihop och bara ställa in i ugnen.


1 bröd

1 dl sötmandel

1 dl hasselnötter

1 dl pekannötter

1 dl hela linfrön

1 dl sesamfrön

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

1 dl rapsolja

1 tsk salt

6 ägg


Blanda alla nötter och fröer i en bunke. Vispa samman äggen med olja och salt i en annan. Rör ner fröblandningen. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Grädda i en timme på 160 grader. 


Av Pernilla Nyberg - 1 juli 2016 09:47

 



Självplock och jordgubbar, det är verkligen sommar för mig. Jag och barnen var iväg och plockade runt 10 liter igår eftermiddag. Eller, jag och Johannes plockade, Alexander bara åt. Det gjorde för övrigt vi andra också, en hel del dessutom.I vilket fall, försökte jag få Alexander att äta jordgubbarna i landet och inte de vi redan plockat, men det var som att prata med en vägg. Av någon anledning var de redan plockade jordgubbarna mycket godare (kanske för att de var rensade). Så vi plockade liter efter liter och konstaterade att den liter vi nyss plockat var tom och behövde fyllas på nytt. 


När vi kom hem var vi nästan helt mätta av alla jordgubbar, så vi gjorde en enkel middag. Vi gjorde stekpannebröd med sallad till, både enkelt och snabbt. Johannes hjälpte till med både deg och stekning. Båda barnen älskade brödet och åt tills allt var slut. De tyckte nog det var riktigt gott när smöret smälte på brödet. Johannes bad mig göra detta bröd flera gånger. 


8 bröd

2 dl yoghurt

2 dl rågsikt

2 dl grahamsmjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk malen anis

1 tsk malen fänkål

1 msk honung

1/2 tsk salt


Blanda alla ingredienser till en deg. Dela degen i 8 bitar. Kavla ut till runda bröd, avsluta med kruskavel. Stek dem i ca en minut på varje sida i en torr stekpanna på medelvärme. 


Jag vet inte hur detta bröd blir dagen efter eller om det varit fryst. Man kan ju alltid rosta det (jag rostar allt bröd som inte är helt färskt), men annars tror jag att stekpannebröd är godast när de är nygräddade, så det är nog inget bröd man ska göra mycket av för att ha i frysen. 

Av Pernilla Nyberg - 18 juni 2016 14:21

 

Regn i massor idag. Vi var iväg till Västerås för lite shopping på förmiddagen, men det regnar fortfarande. Jag har inte så mycket annar att göra, så jag tänkte bjuda på det goda knäcket jag bakade i morse. Glutenfritt och väldigt enkelt att röra ihop. 


En plåt

2 dl majsmjöl

1/2 dl solroskärnor

1/2 dl pumpafrön

1/2 dl chiafrön

1/4 dl hela linfrön

1/4 dl sesamfrön

1 tsk salt

1 msk ingefära

1 msk malen pomeransskal

1 msk rapsolja

2 1/2 dl kokande vatten


Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt olja och kokande vatten. Lägg smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten och kavla. Garnera med vita och blå vallmofrön och skär i bitar. Grädda knäcket på 150 grader i ca 45 minuter. Låt det gärna stå kvar på eftervärmen en stund efter att du stängt av ugnen. Se till att knäcket blir riktigt torrt och krispigt. 

Av Pernilla Nyberg - 11 juni 2016 15:49

  L


Vi grillade räkor igår kväll. Räkor som jag hade marinerat i vitlök och chili. Till det hade vi en god fetaostsallad och hemmagjord aioli. Självklart också nybakat bröd. Denna kavring passar utmärkt till denna typ av mat.


Ett bröd

1 dl gröt av helt bovete, kokad enligt förpackningen

1 dl grovt rågmjöl

1/2 dl rågkross

1 tsk fänkål

1 tsk anis

2 1/2 dl kokande vatten


Börja med att koka upp gröten enligt instruktioner. Blanda i resterande ingredienser i gröten och rör om. Låt blandningen svalna.


blandningen från ovan

3 dl filmjölk

1 1/2 dl brödsirap

1 tsk salt

1 msk bikarbonat

4 dl rågsikt


Rör ihop alla ingredienser till en kladdig smet och häll upp i en brödform, oljad eller med bakplåtspapper i. Jag föredrar bakplåtspapper. Grädda brödet på en gång på 200 grader i ca en timme. Låt gärna brödet svalna något innan det skärs i skivor. 


Den här kavringen blir saftig och smakrik med tuggmotstånd. I morse bestod min frukost av detta bröd med ett kokt ägg på. Hur gott som helst! 

Av Pernilla Nyberg - 2 juni 2016 16:54

 

Idag fick jag veta en sak som gjorde mig riktigt ledsen och gav mig en tankeställare. En väns son på 7 år, lika gammal som Johannes, har drabbats av cancer. Jag känner inte ens tacksamhet för att det inte drabbat mig själv och min familj. Jag känner bara sorg. Varför måste sådana fruktansvärda saker hända för att man ska inse att man ska vara glad för det man har och ta tillvara på det och livet? Livet är skört. Alla mina egna problem och bekymmer känns helt plötsligt väldigt små och oviktiga. Tidigare har jag alltid slagit bort sådana här tragiska händelser och låtsas som om det inte finns. Det har inte gått den här gången. Jag kan inte förstå att det är verklighet. När vi satt där för 7 år sedan med våra små bebisar hade vi ingen aning om att den här lilla killen 7 år senare skulle vara en av de som drabbats av denna orättvisa i världen. Om jag känner sådan här sorg, hur mår då inte familjen? Mina tankar går till dem denna dag och jag hoppas att allt går vägen för denna fina kille. 


En liten sammanfattning på några bröd som finns på bloggen. 

Glöggbröd

Fänkålsknäcke

Grovt långpannebröd med skållning

Nötknäcke

Långpannebröd

Bagels

Av Pernilla Nyberg - 31 maj 2016 19:33

 

Det här supergoda brödet är nästan ett måste till soppa eller en god sommarsallad där man vill ha bröd till. Det är ost både i och utanpå brödet. Jag tog de ostar jag hade hemma, så det blev en mild ost i brödet, Gouda, och extra lagrad Greve som garnering. För extra mycket smak ska man satsa på en lite starkare ost inuti också. Allt är en smaksak! Smidigt bröd i och med att det kalljäser också.


2 bröd

25 gram jäst

2 1/2 dl vatten

2 1/2 dl mjölk

1/2 dl rapsolja

1 tsk salt

1 msk honung

2 1/2 dl riven ost

ca 10 dl vetemjöl


ost till garnering


Smula jästen i en bunke och häll över vatten. Lös upp jästen och tillsätt mjölk. Blanda i resterande ingredienser och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, men ha inte i för mycket mjöl. Strö lite mjöl på degen och täck bunken med plastfolie. Låt stå i kylskåp över natten eller i ca 8 timmar. Ta ut degen och forma 2 avlånga bröd. Spar lite deg som kan rullas till 4 längder. Sno ihop dem två och två och tryck fast dem på varsitt bröd. Riv valfri mängd ost och strö på bröden. Låt jäsa under bakduk i en timme. Grädda på 200 grader i ca 30 minuter och mums vilket gott bröd du åstadkommit! 

Av Pernilla Nyberg - 30 maj 2016 18:50

 


Lingonsylten försvinner i och med gräddningen, så det varken syns eller känns. Däremot bidrar det till ett oerhört saftigt bröd. Jag verkligen älskar det här brödet! 


2 bröd

1 dl vetekross

1/2 dl hela linfrön

1/2 dl kruskakli

3+2 dl vatten

25 gram jäst

1 1/2 dl lingonsylt (jag använde sylt utan tillsatt socker)

1 1/2 tsk salt

ca 10 dl fullkornsvetemjöl


Blanda vetekross, linfrön och kruskakli i en bunke. Koka upp 3 dl vatten och häll över. Låt svalna. Smula ner jästen i 2 dl vatten och blanda i skållningen och övriga ingredienser. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa i kylskåp över natten med plastfolie över. Om du vill kan du lösa upp jästen i ljummet vatten och jäsa i rumstemperatur i 40 minuter. Använd då 50 gram jäst. Baka ut till 2 avlånga bröd, gör några snitt, strö över lite mjöl och jäs i 40 minuter under bakduk i rumstemperatur. Grädda på 200 grader i ca 30 minuter. 

Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards