Senaste inläggen

Av Pernilla Nyberg - 7 augusti 2016 15:16

 


Det går knappast att få till ett mer passande bröd till kräftor. Både dill och persilja döljer sig i detta goda bröd, tillsammans med massa ost.


1 bröd

1/2 pkt jäst

2 1/2 dl ljummet vatten

1 tsk salt

25 gram smält smör

2 dl siktat dinkelmjöl

3-4 dl vetemjöl


inuti brödet

25 gram rumsvarmt smör

1 dl persilja

1 dl dill

2-3 dl riven västerbottenost


Smula ner jästen i en bunke och lös upp i vatten. Ha i övriga ingredienser och knåda degen ordentligt. Låt jäsa under bakduk i en timme. Kavla ut degen på en bakbord med hjälp av lite mer mjöl. Blanda smör, dill och persilja och bre det på degen. Riv ost och ha på även det. Rulla ihop degen och vrid den lite. Lägg den på bakplåtspapper på en plåt och klipp några snitt. Lägg över bakduk och jäs i ytterligare 30 minuter. Grädda på 200 grader längst ner i ugnen i ca 25 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 6 augusti 2016 11:22

 

Lördag och ikväll blir det kräftor. Jag bara älskar kräftor. Kräftor med massa goda tillbehör. I morse bakade jag detta goda knäckebröd som blir ett tilltugg till kräftorna. 


En plåt

1/6 pkt jäst

2 1/2 dl ljummet vatten

1/2 tsk salt

1 dl krossat bovete

1 dl boveteflingor

1 dl kornmjöl

2 1/2 dl rågsikt


garnering

pumpakärnor och sesamfrön


Lös upp jästen i vattnet och rör ner övriga ingredienser. Jäs under plastfolie i en timme. Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper på plåten, så tunnt som möjligt. Tillsätt så mycket mjöl som behövs för att det inte ska bli kladdigt. Avsluta med att kavla in pumpakärnor och sesamfrön i knäcket. Skär lagom stora bitar med en kniv eller degsporre. Grädda på 200 grader i ca 20 minuter. Låt knäcket stå kvar i eftervärmen i en timme innan det lätt bara kan brytas i bitar. 

Av Pernilla Nyberg - 29 juli 2016 11:43

 


Vi hade middagsgäster igår kväll och det här ciabatta brödet var ett populärt inslag. Yoghurten i brödet gör det extra saftigt och i och med att det får jäsa länge får brödet mer smak. 


10-12 bröd

1/4 pkt jäst

3 dl vatten

1 dl yoghurt

7 dl siktat dinkelmjöl

1/2 dl rapsolja

1 1/2 tsk salt

ca 6 dl vetemjöl + lite till utbakningen


Smula ner jästen i en bunke och lös upp det i vattnet innan yoghurten blandas i. Tillsätt dinkelmjöl och arbeta degen kraftigt. Tillsätt olja, salt och mjöl. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Jäs med plastfolie över i kylen i 6 till 8 timmar. Tryck ut degen på mjölat bakplåtspapper på en plåt. Dela i 10-12 bitar med en vass oljad kniv, direkt på plåten. Lägg över hälften av bitarna på en annan plåt. Jäs under bakduk i 40 minuter. Grädda på 200 grader i ca 20 minuter. Enkelt, eller hur? 

Av Pernilla Nyberg - 26 juli 2016 16:35

 

Det här fröknäcket är supergott och väldigt enkelt att göra. Jag valde att smaksätta med kummin, men det går lika bra med brödkryddor, pomerans, annan krydda eller helt naturell.


En plåt

1,5 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

1/2 dl hela linfrön

1 dl chiafrön

2 msk kruskakli

1 msk psylliumfrön

2,5 dl vatten

0,5 tsk salt

1 msk hel kummin


Topping

sesamfrön och ev flingsalt


Blanda snabbt ihop alla ingredienser och tryck på en gång ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt med hjälp av en slickepott. Den får inte vara alltför tunn, då går knäcket lätt sönder. Toppa med sesamfrön och ev flingsalt. Skär ut bitar och grädda knäcket på varmluft i ca 50 minuter på 175 grader. 

Av Pernilla Nyberg - 25 juli 2016 10:01

 

Det här härliga rågknäcke gjorde vi knäckepizza på. Jag hade aldrig gjort knäckepizza tidigare, men, åh, vad gort det var! Mycket godare än vanlig pizza. 


2 runda bröd

1/4 pkt jäst

2,5 dl ljummet vatten

1/2 tsk salt

1 msk fänkål

1 msk anis

1 msk honung

5-6 dl grovt rågmjöl


Lös upp jästen i vattnet och blanda samman alla ingredienser. Ha inte i för mycket mjöl. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Kavla sedan ut degen direkt på bakplåtspapper genom att först tillsätta så mycket mjöl att degen går att hantera. Gör gärna runda bröd och avsluta med kruskavel. Jag naggade även degen innan jag körde in den i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Perfekt till knäckepizza, men även att äta som vanligt knäckebröd. 

Av Pernilla Nyberg - 18 juli 2016 14:44

 


I fredags bar det av till Eskilstuna och Parken Zoo med husbil. Det var mulet, men det kom bara lite regn en kort stund på eftermiddagen, så vi hade ändå tur med vädret. Vi var där med min syster och hennes familj och våra föräldrar. Det var deras husbil vi åkte i. Kusinerna hade jätteroligt, de älskade att åka karuseller. Lilla Tova var för kort och fick inte åka så många, vilket gjorde henne lite ledsen, men hon åkte desto mer de hon kunde åka istället. 


Jenny, min syster, hade gjort pastasallad, vår mamma hade stekt pannkakor till barnen i mängder och jag hade bakat detta goda bröd. 


10 st bullar

4 dl vatten

1/2 pkt jäst

1 1/2 tsk salt

1 msk honung

3 dl fint rågmjöl

4 dl vetemjöl


Lös upp jästen i vattnet, det går bra med kallt vatten. Blanda sedan i resterande ingredienser och ha på plastfolie över bunken. Låt jäsa i kylskåp över natten (eller i 8-12 timmar). Platta ut degen till en ca 35 cm lång och 10 cm bred platta, men händerna. Det behövs nog tillsättas mer mjöl. Vik plattan så att den blir bara 5 cm. Dela i 10 bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur en timme. Pensla på lite vatten och ha ev på lite pumpakärnor. Grädda på 230 grader i ca 15 minuter. 


Av Pernilla Nyberg - 17 juli 2016 16:16

 

Provade detta enkla glutenfria valnötsbrödet i förra veckan. Det var jättegott och fast att det innehåller mycket ägg smakade det precis som vilket vanligt bröd som helst.


1 bröd

4 dl linfrön

2 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt


Mixa ovanstående ingredienser så att det blir som mjöl. Ha i:


1/2 msk mortlad anis

1/2 msk mortlad fänkål

2 dl valnötter

2 dl pekannötter

250 gram kesella

6 ägg


Blanda samman allt och häll i smeten i en form med bakplåtspapper. Grädda på 175 grader i ca en timme. 

Av Pernilla Nyberg - 14 juli 2016 08:38

  Jag älskar det här Chiliknäcket. Det är knaprigt, precis som knäckebröd ska vara, samt att det ger oerhört mycket smak av både chilipulver och spiskummin.


En plåt

1 dl fyrkornskross

1 dl vetegroddar

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

1 msk chilipulver

1 msk spiskummin

1 tsk salt

1 dl grovt rågmjöl

1/2 dl rapsolja

2 dl kokhett vatten


Koka upp vatten och blanda ner det i de övriga ingrediserna. Kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper och skär i lagom stora bitar. Grädda på 175 grader i ca 25 minuter. Se till att det är riktigt hårt innan det är färdigt. Man kan ta ut plåten och bryta isär bitarna och ta in det en stund i ugnen igen om det behövs.  


Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards