Senaste inläggen
Det här blev ett riktigt hårt och knaprigt knäckebröd som barnen knaprade på hela förmiddagen. (Kanske i väntan på att få äta godis efter lunch....) Knäcket ska jäsa och kavlas varje bit för sig, så det är ett lite mer avancerat knäckebröd än de jag vanligtvis föredrar att göra. Dock inte så avancerat att inte även nybörjare kan göra det.
24 runda knäckebröd
2,5 dl filmjölk
1/8 pkt jäst
1/2 msk hel anis
1 tsk salt
2,5 dl kornmjöl
2 dl rågsikt
Värm filmjölken så att den bli lite ljummen och blanda ut jästen i filen. Tillsätt anis, salt och kornmjöl. Blanda väl. Tillsätt rågsikt och arbeta degen, gärna med degblandare, tills den släpper bunkens kanter. Jäs under bakduk i en timme. Efter jäsning, dela degen i 24 bitar och kavla ut varje bit till en rund platt kaka genom att tillsätta lite mer mjöl. Ha upp på plåt med bakplåtspapper och nagga dem väl. Grädda i ca 5 minuter på 225 grader, vänd sedan på dem och grädda ytterligare ett par minuter. Vänd dem sedan igen och kolla om de känns klara. De ska vara lite bruna runt kanterna och hårda även i mitten. Är de lite mjuka kan man låta dem efterforska i ugnen när man stängt av. Passa knäcket noga när de är i ugnen, för det går fort!
Underbart knäckebröd med ostsmak. Ny favorit (igen) för mig!
En plåt
1,5 dl sesamfrön
1,5 dl quinoa
1 dl solroskärnor
0,5 dl riven parmesanost eller annan stark ost
1 msk fiberhusk
1 dl vatten
2 ägg
1 tsk salt
1 tsk hela fänkålsfrön
1 tsk anis
Blanda allt och bred ut på en klädd plåt. Skär i bitar. Grädda på 150 grader i ca 30 min. Sänk sedan värmen till 100 grader och grädda tills knäcket blir hårt i ca 1 timme.
Det här är ett helt fantastiskt gott knäckebröd med rostade frön och nötter som ger en härlig smak.
En plåt
1/6 pkt jäst
2 dl ljummet vatten
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl rostade solroskärnor
1/2 dl hackade och rostade hasselnötter
1 1/2 dl majsmjöl
1/2 tsk salt
2 1/2 dl phylliumfröskal
Blanda jästen med vattnet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Lägg plastfolie över och låt svälla i 50 minuter. Stjälp upp degen mellan två bakplåtspapper och tryck först ut den med händerna. Kavla den därefter tunt. Ta bort det översta bakplåtspappret och lägg på en bakduk istället. Låt jäsa i 30 minuter. Skär knäcket i så stora bitar som önskas och grädda på 175 grader i ca 25 minuter.
Lördagsfrukosten bestod av ett gott långpannebröd som jag gjorde i ordning degen till, i går kväll.
En liten långpanna
25 gram jäst
2,5 dl mjölk
1 msk honung
0,5 msk salt
0,5 dl hela linfrön
2,5 dl rågsikt
2 dl siktat dinkelmjöl
1,5 dl fullkornsvetemjöl
Lös upp jästen i mjölken och blanda sedan alla ingredienser, gärna med degblandare. Ha upp degen i en liten långpanna med bakplåtspapper. Jag använde en vanlig gratängform. Skär degen i 12 rutar och plasta in långpannan. Ställ in formen i kylen, över natten eller i ca 8-12 timmar. Ta ut den en timme innan den ska gräddas och låt stå i rumstemperatur. Grädda brödet på 200 grader i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Ett enkelt väldigt gott frukostbröd som älskas av både barn och vuxna. Arbetsinsatsen för detta bröd är minimal och de olika mjölsorterna gör det smakrikt.
Här följer ett recept på ett väldigt kryddigt knäckebröd, som dessutom är glutenfritt. Väldigt gott!
En plåt
gröt av 1/2 dl helt bovete
1/2 dl boveteflingor
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 tsk salt
1 msk paprikapulver
1 msk chilipulver
2 msk rapsolja
2 dl bovetemjöl
2 dl kokhett vatten
Börja med att koka upp gröten enligt förpackningen. Gröten ska koka i ca 10 minuter och svälla ytterligare lika länge. Blanda sedan gröten med övriga ingredienser. Smeten går lätt att trycka ut på en plåt med bakplåtspapper med hjälp av en slickepott eller liknande. Skär gärna bitar i förväg. Grädda knäcket på 175 grader i ca 35 minuter.
Det här brytbrödet blir oerhört fint när man ska ha mycket folk och duka upp till en buffe. Med olika sorters bröd kan alla ta det bröd man tycker bäst om. De här recepten ger ca 10 bröd av varje.
Ljust bröd:
1/3 pkt jäst
2 dl kallt vatten
1 msk honung
1 tsk salt
4,5 dl rågsikt
Lös upp jästen i vattnet och blanda sedan i övriga ingredienser. Kör i degblandare några minuter. Rulla runda bollar och lägg på plåt.
Morotsbröd:
1/3 pkt jäst
2 dl kallt vatten
1 msk honung
1 tsk salt
1 finriven morot
1 dl havregryn
5 dl vetemjöl
Börja med att lösa upp jästen i vattnet och blanda i allt annat. Kör i degblandare och forma bollar.
Grovt bröd:
1/3 pkt jäst
3 dl vatten
1 msk brödsirap
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl pumpakärnor
1 tsk salt
1 dl kruskakli
1 dl rågflingor
2 dl fint rågmjöl
1 dl rågkross
2 1/2 dl fullkornsvetemjöl
Gör som bröden ovan och blanda gärna bullarna, så att de olika sorterna blandas på plåten. Kalljäs bröden i kylskåp över natten. På morgonen tar du fram plåten i rumstemperatur. Pensla bröden med ett uppvispat ägg. Strö på valfria frön, tex vallmofrön, sesamfrön, linfrön, solroskärnor och pumpakärnor. Även här blir det fint att blanda olika fröer på bröden. Grädda brytbrödet på 225 grader i ca 15 minuter.
Jag har aldrig bakat bagels tidigare, men jag kommer garanterat att göra det igen. Det var både enkelt och gott. Gott var också det tillbehör vi hade, gratinerad hummer i vitvinssås!
12 st bagels
1/4 pkt jäst
2,5 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
2 msk honung
10-11dl fullkornsvetemjöl+lite till utbakningen
pensling och garnering
1 uppvispat ägg
sesamfrön, vallmofrön, solroskärnor eller pumpakärnor
Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt och honung. Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i en degblandare i ca 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i en timme. Stjälp upp degen på ett bakbord och dela i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och gör ett hål i mitten av bullen med tummarna. Tänj ut hålet lite så att det inte jäser ihop senare. Jäs bagelsen på en plåt med bakplåtspapper i 40 minuter. Koka upp vatten i en stor kastrull och koka bagelsen ca 2 minuter på varje sida. Låt dem torka en aning på en handduk. Lägg över dem på plåten och pensla med ägg och strö över valfria frön. Grädda dem gyllene på 175 grader i ca 20 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
|||||||
|