Senaste inläggen

Av Pernilla Nyberg - 17 april 2016 14:35

 



Det känns som om det var ett tag sedan jag gjorde surdegsbröd, så förra veckan startade jag upp en rågsurdeg. Av den gjorde jag sedan ett jättegott bröd. Jag älskar verkligen surdegsbröd och det här brödet blev jättegott.


En limpa

3,5 dl vatten

1/2 dl hela linfrön

1/2 dl kruskakli

1/2 dl grovt rågmjöl

1/2 dl rågkross


Koka upp detta till en gröt och låt puttra några minuter. Låt gröten svalna och blanda ner 1/2 dl surdeg i den. Ha plastfolie över och låt stå över natten, i rumstemperatur. Blanda sedan ner nedanstående ingredienser.


1 tsk salt

4 dl fullkornsdinkelmjöl

4 dl siktad dinkelmjöl

1 skalat och grovrivet äpple


Kör degen i degblandare några minuter och häll upp den i en smord brödform eller med bakplåtspapper i. Jäs i en timme. Skåra några snitt i brödet och strö på solroskärnor och lite linfrön. Grädda på 225 grader i ungefär 30 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 12 april 2016 15:43

 


Här kommer ytterligare ett recept på Ostknäcke, även detta helt fantastiskt gott! Det är jäst i, så det ska jäsa, men det går ändå väldigt snabbt och är enkelt att göra. Jag är glad att jag gjorde två plåtar, för det går åt!


2 plåtar

25 gram jäst

2,5 dl ljummet vatten

2 msk brödsirap

2 dl finriven västerbottenost

1 dl havrekli

1 dl hela linfrön

1 dl sesamfrön

5 dl fullkornsvetemjöl


Smula jästen i en bunke och ha i vattnet. Blanda i resterande ingredienser och arbeta degen. Låt jäsa med bakduk över i 45 minuter. Ta upp degen och arbeta den smidig. Dela den i två delar och kavla ut varje del på bakplåtspapper. Skär ut bitar och strö på lite flingsalt. Grädda på 175 grader i ca 25 minuter. Se till att det är ordentligt klart genom att det ska vara riktigt hårt. Är det lite mjukt är det smidigt att bryta isär bitarna och vända på dem, för att sedan ta in dem i ugnen en liten stund till. Det blir jättegott! 



Av Pernilla Nyberg - 9 april 2016 16:36

 


Johannes låg sjuk med hög feber i några dagar i början av veckan och hade svårt att få i sig någon mat i huvud taget. Han ville gärna ha en limpsmörgås så jag bakade det åt honom. Tyvärr kunde han bara äta en halv macka, men Mattias och Alexander åt upp resten av limpan utan några problem.


En limpa

25 gram jäst

2 dl ljummet vatten

1/4 dl flytande margarin

1 tsk salt

1/2 dl brödsirap

4 dl rågsikt

2 dl vetemjöl


Lös upp jästen i vattnet och blanda i resterande ingredienser. Arbeta degen i degblandare i ca 10 minuter. Tillsätt mer mjöl vid behov. Degen skall släppa bunkens kanter. Täck bunken med plastfolie och jäs i en timme. Knåda degen smidig och forma en limpa. Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i 40 minuter. Grädda i ca 45 minuter på 200 grader. När det återstår ca 15 minuter, pensla på sirap utblandat med lite vatten, så får limpan en fin färg och söt smak. 

Av Pernilla Nyberg - 6 april 2016 18:54

 



Det här knäcket blir väldigt tunnt, så vill man inte ha det fullt så tunnt får man se till att inte kavla ut det fullt ut. Eventuellt kan man tillsätta lite mer majsmjöl för att inte smeten ska bli så lös. Jag tycker det är gott när knäckebröd är riktigt tunna, dock kan det vara svårt att få dem att hålla ihop när man ska bre på smör om de är för tunna. Rosmarinen gör det här knäckebrödet smakrikt och gott även som tilltugg. 


En plåt

2 dl majsmjöl

1 dl havrekli

1 tsk salt

1 msk rosmarin

1/2 dl rapsolja

2 dl kokhett vatten


Rör ihop alla ingredienser och kavla ut mellan två bakplåtspapper. Avsluta utan bakplåtspapper med en kruskavel. Skär ut önskade stora bitar och grädda på 150 grader i ca 30 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 3 april 2016 16:17

 



Det här blev ett populärt knäckebröd på påskbordet förra helgen. Gott och bra om man vill baka glutenfritt.


En plåt

1 dl majsmjöl

1 dl bovetemjöl

1 dl boveteflingor

1 dl chiafrön

1 dl pumpakärnor

1 tsk salt

1/2 dl rapsolja

2 dl kokhett vatten


Blanda samman alla ingredienser och kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper. Nagga och skär ut bitar innan du stoppar in det i ugnen. Grädda på 150 grader i ca 30 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 31 mars 2016 15:13

 



Det här är ett gott saftigt bröd som vi hade på påskbordet. 


Ett stort bröd eller två små

25 gram jäst

6 dl ljummet vatten

2 dl grahamsmjöl

1 1/2 tsk salt

12-13 dl vetemjöl


Lös upp jästen i vattnet och tillsätt sedan resterande ingredienser. Arbeta degen i maskin tills den släpper bunkens kanter. Täck med plastfolie och låt vila i kylen i 5-6 timmar. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rund platta, eller dela den på två och kavla ut dem var för sig om du vill göra två bröd. Rulla ihop den/dem från långsidan och lägg på plåt med bakplåtspapper. Fäst ändarna till en krans. Skär några fina snitt i brödet och låt jäsa under bakduk i en timme, i rumstemperatur. Grädda brödet på 200 grader i ca 30 minuter. Pensla med lite vatten och du har ett härligt nybakat bröd att sätta tänderna i. 

Av Pernilla Nyberg - 28 mars 2016 15:28

   

   


Sista röda dagen för denna påsk. Jag är faktiskt ledig hela den här veckan och i morgon ska jag och Johannes till Uppsala för operation. Han ska få rör i öronen, så att han äntligen kommer höra som han ska.


Detta goda Lingonbröd bakade jag i helgen. Jag valde lingonsylt utan tillsatt socker. Det är många ingredienser, men det finns knappast något lättare bröd att baka, när det inte ens behöver jäsa. 


Ett bröd

4 dl filmjölk

1 dl lingonsylt

1/2 dl hackade hasselnötter

1/2 dl hackade valnötter

2 dl rågkross

1 dl fiberhavregryn

2 dl fint rågmjöl

1 dl fullkornsvetemjöl

1 dl dinkelmjöl med fullkorn

1 dl hela linfrön

1 dl solroskärnor

1,5 tsk salt

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk anis

1 tsk fänkål


Blanda alla ingredienser och ha upp degen i en form med bakplåtspapper. Strö över lite fiberhavregryn och grädda på 200 grader i ca 45 minuter. Ät och njut! 


Av Pernilla Nyberg - 24 mars 2016 13:09

 

Den här limpan är supergod och blir oerhört smakrik av kummin. Kummin kan bytas ut mot anis eller fänkål, eller kan helt uteslutas om så önskas.


En limpa

1 msk rostad kummin

1,5 dl rågsikt

2,5 dl kokhett vatten


25 g jäst

1/3 dl ljummet vatten

1/2 tsk salt

2,5 dl vetemjöl

0,5 dl brödsirap

3 dl rågsikt


Rosta kummin i en torr stekpanna. Blanda kummin med rågsikt. Koka upp vatten och häll i det under omrörning. Täck med bakduk och låt stå i rumstemperatur i 4-5 timmar. Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt råggröten från ovan och resterande ingredienser. Jäs övertäckt med bakduk i 2 timmar. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma den till en limpa. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl och låt jäsa i en timme till med bakduk över. Pensla med lite sirap blandat med vatten och grädda på 200 grader i ca 30 minuter. 

Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards