Senaste inläggen
Det här är ett knäckebröd helt i min smak. Jag älskar ost och parmesan ger knäcket en väldigt smakrik karaktär. Det går givetvis att välja en mildare ost om man föredrar det. Dessutom går det jättebra att byta ut mjölet mot något glutenfritt om man vill.
En plåt
2 dl kornmjöl
1/4 dl solroskärnor
1/4 dl pumpakärnor
1/2 dl chiafrön
3/4 dl hela linfrön
3/4 dl sesamfrön
1 tsk salt
1 tsk ingefära
2 msk rapsolja
25 gram finriven parmesanost
2 1/2 dl kokhett vatten
Blanda alla torra ingredienser och riven ost i en skål. Rör i olja och kokande vatten. Häll ut på ett bakplåtspapper på en plåt, lägg ett bakplåtspapper över och kavla tunnt. Skär ut bitar och grädda på 175 grader i ca 30 minuter.
Jag gjorde ett jättegott knäckebröd i helgen, med brödkryddor och apelsin! Blev verkligen super!
En plåt
1/4 pkt jäst
2 dl ljummet vatten
1/2 msk brödsirap
rivet skal av en apelsin
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1/2 tsk salt
4 dl majsmjöl
1 msk psyllumhusk
blå vallmofrön till garnering
Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen löst upp sig. Blanda ner alla ingredienser till en jämn deg och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Kavla degen mellan två bakplåtspapper så tunnt som möjligt. Strö över vallmofrön och kavla in dem lite lätt. Nagga knäcket och skär bitar. Grädda på 225 grader i ca 8 minuter, helst med grillfunktion. Stäng av grillen och sänk värmen till 100 grader. Låt knäcket stå i ca 45 minuter.
Det här knäckebrödet blir riktigt hårt och smakar mycket apelsin.
Vi hade keso som gått ut i datum, i kylen, så jag passade på att prova baka något jag aldrig gjort tidigare. Jag bakade ett kesobröd, dessutom glutenfritt. Det blev helt ok, nästan som en ugnspannkaka, så ett bröd lätt att få i barn.
En liten form
3 ägg
125 g keso
1/4 dl chiafrön
1/4 dl pumpakärnor
1/4 dl solroskärnor
1/4 dl sesamfrön
1/2 dl majsmjöl
1 msk psylliumhusk
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
blå vallmofrön till garnering
Mixa ägg och keso i en stavmixer och blanda ihop det med övriga ingredienser. Häll upp smeten i en liten form täckt med bakplåtspapper. Jag använde mig av en liten gratängform. Strö på vallmofrön och grädda på 200 grader i runt 20 minuter.
I helgen gjorde jag ett urgott bröd som jag verkligen älskar. Det ska skållas och svalna innan det går att baka det, men förutom det är det jätteenkelt att göra.
En långpanna
Skållning:
2,5 dl kokande vatten
2 dl rågkross
1 dl vetekross
0,5 dl solroskärnor
1 msk linfrön
0,5 msk salt
1 msk kummin
Blanda ihop alla ingredienser med det kokande vattnet och låt det svalna. Jag gjorde skållningen på kvällen för att morgonen efter baka ut det och få nybakat bröd till frukost.
skållningen från ovan
0,5 pkt jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 dl brödsirap
1,5 dl fint rågmjöl
3,5 dl fullkornsvetemjöl
Lös upp jästen i vattnet innan det blandas med skållningen från tidigare och övriga ingredienser. Degen ska vara ganska lös. Häll upp degen i en långpanna med bakplåtspapper och skåra ut ca 12 bitar av det. Nagga det lite lätt och ha på mjöl. Låt jäsa ned bakduk över i en timme. Grädda långpannebrödet på 200 grader i ca 25 minuter. Mums!
Igår gjorde jag ett supergott fröknäcke med jäst. Enkelt att göra och det ska visserligen gräddas i en timme, men under den tiden finns ju massvis av andra saker att göra.
1,5 plåt
3 dl dinkelmjöl med fullkorn
1,5 dl solroskärnor
1,5 dl sesamfrön
1 dl hela linfrön
1 tsk salt
1 dl rapsolja
2 dl kokhett vatten
1/4 pkt jäst
3 msk kallt vatten
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Under tiden som vattnet kokas upp, lös upp jästen i det kalla vattnet i en egen skål. Ha sedan i oljan och det kokande vattnet i de torra ingredienserna och blanda en stund. Ha till sist i vattnet med den upplösta jästen. Jag blandade i en degblandare, men det går lika bra att göra det för hand. Smeten är ganska lös, så den är lätt att blanda. Låt smeten vila under bakduk i 15 minuter. Tryck sedan ut den på plåt med bakplåtspapper. Detta recept gav mig 1,5 plåt. Sporra ut bitar av knäcket och grädda det i en timme på 150 grader.
Sista dagen på 2015 och frukosten bestod av grova rågkusar. Jag gjorde dem på egen surdegsgrund, men det går att köpa färdig surdeg. Ett enkelt recept med få ingredienser.
Ca 15 st
1 1/2 dl rågsurdeg (blanda 2 msk surdegsgrund med 1 dl ljummet vatten och 1 dl grovt rågmjöl och låt stå i ca 8 timmar innan det blandas med övriga ingredienser)
4 1/2 dl grovt rågmjöl
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk kummin
1 tsk fänkål
1 tsk anis
1 tsk koriander
Mortla kryddorna och blanda samman med övriga ingredienser. Låt degen kalljäsa i kylskåp i ca 8 timmar, lämpligt över natten, med plastfolie över. Gör sedan ca 15 bollar av degen. Platta till dem lite och strö över lite rågmjöl. Låt jäsa på plåt i ca en timme med bakduk över. Grädda sedan på 200 grader i ca 15 minuter. Supergoda om man gillar grovt bröd. Med detta vill jag önska alla ett riktigt Gott Nytt år!
Det här är ett bröd som smakar mycket glögg och mycket pepparkakskryddor. Gott och smakrikt! Har bakat många bröd med juliga smaker nu och det här kanske var det sista för den här julen.
Ett bröd
1/2 dl helt bovete (gröt)
1 1/2 dl surdeg (jag hade egen, men det går att köpa färdig och blanda med färsk jäst)
2 dl glögg (valfri)
1/2 msk salt
1 msk blandning av kanel, kardemumma, nejlika, ingefära och pomeransskal
2 dl grovt rågmjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
3 dl bovetemjöl
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl sötmandel
Börja med gröten. Koka upp 1/2 dl bovete enligt anvisning. Medan gröten sjuder i ungefär 10 minuter blandas övriga ingredienser i en degblandare. Hacka mandeln i så stora bitar som önskas. När gröten är klar blandas även den i. Finns jäskorg så ha upp degen i den och ha på plastfolie. Låt den jäsa i rumstemperatur i ca 10 timmar, lämpligt över natten, så att den kan bakas ut på morgonen. Efter 10 timmar knådas degen för hand, ev med lite mer mjöl om den är för kladdig. Forma en rund limpa och ha på lite rågmjöl. Gör även några fina snitt i limpan. Låt jäsa i en timme och grädda den sedan på 200 grader i ca 40 minuter. Mums!
Hoppas ni alla haft en fantastisk jul. Det har jag och här kommer ett recept på ett riktigt juligt bröd som är gott med julskinka och senap på.
En limpa
50 g margarin
3 dl vatten
1/4 pkt jäst
1 dl kesella
1 tsk salt
1 påse saffran
1 dl vetegroddar
2 dl rågsikt
3 dl fullkornsvetemjöl
Värm margarin och vatten till 37 grader och lös upp jästen i degspadet. Blanda sedan i övriga ingredienser och kör i degblandare i ca 5 minuter. Jäs under bakduk i 40 minuter och baka sedan ut degen till en limpa med hjälp av lite mer mjöl. Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper, strö på lite mjöl och låt jäsa övertäckt i 20 minuter till. Snitta brödet och pensla med ett uppvispat ägg för att det ska få en fin färg. Grädda på 200 grader i ca 30 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
|||||||
|