Senaste inläggen

Av Pernilla Nyberg - 6 november 2016 15:41

 

Det här knäcket är verkligen jättegott. Barnen älskar det och en plåt går åt snabbt här hemma. 


En plåt

2 1/2 dl ljummet vatten

25 gram jäst

1 msk rapsolja

1 dl chiafrön

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

1 dl havrekärnor

1 tsk salt

1 msk oregano

1 msk basilika

2 dl fiberhavregryn

2 dl havremjöl


Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda sedan samman alla ingredienser. Låt jäsa under bakduk i en timme. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Om smeten klibbar kan man lägga ett bakplåtspapper ovanpå smeten också, och kavla på det. Grädda på 200 grader i ungefär 35 minuter. Stäng av ugnen och låt stå i eftervärmen någon timme. Bryt knäcket i bitar och njut av den underbara smaken! 


Av Pernilla Nyberg - 30 oktober 2016 10:45

 


Jag kan tycka att det finns goda glutenfria bröd, men att ändå "vanliga" bröd är mycket godare. Det här brödet är glutenfritt, men absolut lika gott som vilket bröd som helst. Lingonsylten gör det saftigt och fröerna det smakrikt. 


6 småbröd


1 dl krossat bovete

1 dl bovetemjöl

1 dl sojamjöl

1/2 msk fiberhusk

1/2 dl hela linfrön

1 msk chiafrön

1/2 tsk salt

1/2 tsk bikarbonat

1/2 dl lingonsylt (jag använde sylt utan socker)

1 1/2 dl filmjölk

1 msk brödsirap


Skölj det krossade bovetet i vatten innan det blandas med övriga ingredienser. Häll smeten i 6 små formar. Låt svälla i 10 minuter. Strö över lite bovetemjöl och grädda på 175 grader i runt 40 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 19 oktober 2016 08:10

 

Detta supergoda knäcke försvann snabbt från faten när jag hade med det till kontoret i måndags. Turligt nog hade jag gjort en plåt till oss själva hemma, som jag fortfarande har kvar av, mest av den anledningen att vi har andra olika knäcken kvar av som jag gjort sedan tidigare. För det här var verkligen gott! Det blir knaprigt och lite sött av fikonen.


2 plåtar

2 dl hela linfrön

2 dl solroskärnor

2 dl pumpakärnor

1,5 tsk salt

5 hackade torkade fikon

2 dl soyamjöl

2 dl havremjöl

1 dl rapsolja

3 dl kokande vatten


Knäcket är enkelt att göra. Hacka fikonen till lite mindre bitar och blanda alla ingredienser med det kokande vattnet sist. Fördela smeten på två bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper över och kavla ut smeten. Det är lätt att få det tunt på detta vis utan att det kladdar mot kaveln. Ta bort det översta bakplåtspappret och skär ut så stora bitar som önskas. Lägg på plåt. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 35 minuter. Som vanligt är det viktigt att ha koll på ugnen under gräddningen eftersom alla ugnar är olika.

Av Pernilla Nyberg - 16 oktober 2016 19:57

 

Snart är det ju Halloween och då är det nästan ett måste med ett saftigt pumpabröd. Här kommer ett förslag på ett väldigt gott bröd. Perfekt om man gjort en pumpafigur och har pumpakött över. 


Ett stort bröd

25 gram jäst

3 dl ljummen mjölk

500 gram grovriven pumpa (jag mixade min)

1 tsk salt

1/2 dl sirap

1/2 dl vita chiafrön

1 dl havregryn

6 dl rågsikt

3 dl vetemjöl


Lös upp jästen i mjölken och blanda i övriga ingredienser med mjölet sist. Knåda degen noga och låt jäsa under bakduk i en timme. Ta upp degen och knåda den. Baka ut en limpa och låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Ha på mjöl och skär några snygga snitt i brödet för att få ett riktigt snyggt bröd. Grädda i ca 20 minuter på 200 grader. 

Av Pernilla Nyberg - 26 september 2016 16:02

   

Det här brödet kräver tid, men surdegsbröd är ju så underbart gott att det är värt att vänta på. Jag gjorde egen surdeg, men vill man så kan man köpa färdig surdeg och i alla fall slippa det momentet. Jag går inte in på hur man gör sin egna surdeg, då jag har beskrivit det tidigare, samt att man lätt kan söka reda på det. Det tar några dagar att få en bra surdegsgrund och eftersom det här brödet inte innehåller någon jäst behöver surdegen vara riktigt bubblig och levande. 


Dag 1 

1 dl rågsurdeg

1/2 dl fint rågmjöl

1/4 dl grahamsmjöl

1/4 dl fullkornsvetemjöl

1 dl vatten (40 grader)


Blanda samman allt och ställ varmt, gärna ovanför kylen, med plastfolie över.


Dag 2

smeten från ovan

1/2 dl fint rågmjöl

1/2 dl grahamsmjöl

1/2 dl fullkornsvetemjöl

1 dl vatten (40 grader)


Blanda samman allt och ställ tillbaka ovanför kylen med plastfolie. 


Dag 2 1/2

1/2 dl fint rågmjöl

1/2 dl grahamsmjöl

1/2 dl fullkornsvetemjöl

1 dl vatten (40 grader)

smeten från ovan

1/2 tsk salt

1/2 dl pumpakärnor

1/2 dl solroskärnor

1 dl valnötter


Rosta frön och nötter i en torr stekpanna tills de börjar knäppa lite. Jag delade lite på valnötterna och det kan man göra som man vill om man vill ha dem hela eller grovhackade. Kör degen utan nötter och frön, i degblandare i ca 5 minuter. Ha sedan i frön och nötter och kör en minut till. Ha på plastfolie och jäs över natten. 


Dag 3

Häll i degen i en större eller 2 små formar med bakplåtspapper. Jag hade 2 små formar. Toppa med lite pumpakärnor. Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 timme. Grädda på 200 grader i ca 40 minuter. 


Äntligen är brödet klart för servering. 

Av Pernilla Nyberg - 17 september 2016 10:50

 

En doft av pepparkakor och julkänsla. Nästan i alla fall. Eftersom jag åkte och handlade efter knäckebrödsbaket kom jag sedan hem till en ljuvlig doft av pepparkakor. Passar kanske inte årstiden, men barnen hade önskat sig detta, så då blev det så. 


En plåt

2 dl grovt rågmjöl

2 dl fint rågmjöl

1 tsk salt

1 tsk nejlikor

1 tsk ingefära

1 tsk kardemumma

1 msk kanel

1/2 dl rapsolja

3 dl kokhett vatten


Topping

pumpakärnor

sesamfrön


Det här är ett enkelt knäcke där allt blandas samman ordentligt med vattnet sist i. Kavla ut mellan två bakplåtspapper och när det är nästan helt klart strös fröna på. Kavla in dem riktigt ordentligt så att de sitter. Skär knäcket i bitar och lägg på plåt. Grädda på 200 grader i sisådär 20 minuter. Stäng av ugnen och kolla läget på knäcket. Låt det sedan stå kvar i ugnen på eftervärmen i några timmar. Bryt det i bitar och njut! 

Av Pernilla Nyberg - 4 september 2016 16:50

 

Nu har jag även provat på att baka svartbröd. Det tar lång tid att göra, men det är inte svårt. Brödet blir mörkt och lite sött i smaken. Det håller sig länge och är väldigt gott. Jag älskar sådana här mörka lite grövre bröd. Jag hade däremot hoppats på att rågmalten skulle ge mer smak eller karaktär på brödet. Därför tycker jag att brödet är väldigt tidskrävande för att inte vara mer speciellt. Jag menar, det finns massor av bröd som går mycket fortare att göra och som är minst lika goda. Nu har jag i alla fall testat och det är alltid kul att testa nya recept. 


2 bröd

2 dl rågmalt

6,5 dl grovt rågmjöl

6 dl varmt vatten

1/4 pkt jäst

1 dl mörk sirap

1/2 tsk salt

6,5 dl grahamsmjöl


pensling

1/2 dl mörk sirap

1/2 dl starkt kaffe


Dag 1: 

Blanda 1/3 av malten, rågmjölet och vattnet. Rör i ca 15 minuter. Strö över lite rågmjöl och låt stå i 20 minuter, täckt med bakduk och filt för att hålla degen varm. Upprepa denna procedur 2 gånger till. Smula sedan ner hälften av jästen i degen. Rör om tills den lösts upp och strö över rågmjöl. Täck som tidigare och låt stå över natten i rumstemperatur. 


Dag 2:

Lös upp resten av jästen i sirapen och blanda ner i degen. Tillsätt salt och grahamsmjöl. Arbeta den kladdiga degen tills den släpper bunkens kanter. Täck degen som tidigare och jäs till nästan dubbel storlek. Dela degen i 2 delar och forma med hjälp av mer mjöl 2 st 2 cm tjocka runda kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs i 30 minuter. Nagga kakorna och grädda i ca 15 minuter på 225 grader. Pensla genast med kaffesirapen, både på över och undersidan. Linda in i bakduk och filt. Låt svalna långsamt. När de är lätt ljumma penslas de igen. Låt dem torka och linda in dem i ugnsfolie, båda kakorna med ovansidan mot varandra. Lägg foliepaketet i ugnen på 100 grader. Låt dem gräddas i 6 timmar längst ner i ugnen. Ta ut kakorna och linda in dem i bakduk och filt. Nu får brödet svalna och mogna i 2 dygn.


Dag 4: 

Klar att ätas! Jag smakade på brödet redan dag 3 och det var helt ok att äta redan då. Det sägs att brödet får mer smak ju längre det får mogna, men jag tycker inte det var någon nämnvärd skillnad. Gott var det i alla fall!!!



Av Pernilla Nyberg - 27 augusti 2016 19:03

 

Fröknäcke är farligt gott och superenkelt att baka. 


En plåt

1 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

1 dl havrekärnor

1/2 dl hela linfrön

1 dl fullkornshavregryn

1/2 tsk salt

1/2 dl rapsolja

2 dl majsmjöl

2 dl kokhett vatten


Rör ihop alla ingredienser till en kladdig smet. Kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper. Skär i bitar. Grädda på 175 grader i ca 40 minuter. Voilà!

Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards