Senaste inläggen

Av Pernilla Nyberg - 28 januari 2015 20:11

 

Detta blev verkligen ett spännande och annorlunda bröd. Kaffet gjorde att det nästan får en lite bränd smak. Väldigt gott och till och med äldste sonen som ibland är lite skeptisk till alltför mycket ingredienser i mina bröd tyckte detta var väldigt gott och tog om. 


Dag 1, skållning

1 dl solroskärnor

0,75 dl pumpakärnor

1,5 dl torkade tranbär

0,25 dl linfrön

1,25 dl rågkross

2,5 dl hett kaffe

0,5 msk salt


Jag blandade skållningen och plastade in bunken till nästa dag.


Dag 2, deg

skållningen

1 msk rågsurdeg (jag provade kronjäst färdigköpt denna gång)

1/4 jästpaket

1,5 dl kallt vatten

0,5 dl mörk sirap

3 dl fint rågmjöl

2,5 dl fullkornsvetemjöl


Jag körde allt i degblandaren på låg hastighet i 5 min. Sedan plastade jag in degen och lät stå och jäsa i ca 5 timmar. Då  la jag smeten i en smord form, hade på lite rågmjöl och lät jäsa ytterligare en timme innan jag gräddade den på 200 grader i nästan en timme strax under mitten av ugnen. Brödet krävdes lite planering, men var annars väldigt enkelt och helt klart värt planeringen. Jag rekommenderar skapt detta recept om man gillar grovt bröd och vill prova på ett med lite annorlunda smak än alla andra. Det blev oerhört saftigt och gott. 


Av Pernilla Nyberg - 18 januari 2015 12:47

 

Uppstigning vid 6 och blandade ordning degen. Medan brödet var i ugnen var jag ut och sprang en timme. Det mesta av isen var borta och jag hade nya löparskor. Perfekt! Lagom tills jag kom in var brödet klart. Jag duschade och sedan var övriga familjemedlemmar någorlunda pigga för att vi skulle kunna äta en god frukost denna söndag. En bra start på dagen helt klart! 


2 dl grahamsmjöl

1,5 dl fullkornsvetemjöl

0,75 dl vetegroddar

0,75 dl vetekross

0,75 dl grovt rågmjöl

0,5 dl vetekli

0,5 msk bikarbonat

0,5 tsk salt

0,5 dl mörk sirap

1 dl valnötter (något itubrutna)

3 dl filmjölk


Lite drygt en timme längst ner i ugnen på 175 grader. Jättelätt bröd att göra, nyttigt och supergott! Bättre start än en frukost likt denna kan man inte begära. Älskar sådant här bröd!!!!!



Av Pernilla Nyberg - 10 januari 2015 18:00

   

Knaprigt kanelknäcke blev dagens jobb när jag blev lite rastlös. Maken var iväg och kollade på bil medan jag och barnen var ute på isen en stund. Den var inte lika bra som förra helgen, men vi hann vara ute en bra stund innan snövädret drog in. Så på eftermiddagen provade vi på en ny kryddning av knäckebröd. Kan tillägga att det tyvärr inte blev någon bil...


En plåt:

1 dl kornmjöl

1 dl fullkornsvetemjöl

1 dl kruskakli

0,5 dl vetekross

0,5 dl rågkross

0,5 msk kummin

1 tsk salt

0,5 msk kanel

0,5 dl rapsolja

2 dl kokande vatten


Fick stå i ugnen i 45 min på 150 grader. Blev ett gott och knaprigt knäckebröd som barnen gillade. 

Av Pernilla Nyberg - 2 januari 2015 19:23

 

Igår var vi lite rastlösa här hemma. Sjukdomar har avlöst varandra och efter att ha varit ledig ganska många dagar och inte träffat så mycket folk ville vi ha något att göra. Vi provade på att baka hamburgerbröd och korvbröd, för att se hur det blir hemmabakat. Intressant och resultatet blev bra. Betydligt bättre än köpt, såklart! Fast att vi hade oxfilé kvar sedan nyårsafton att äta igår kväll åt båda barnen hamburgerbröd till middag. 


16 hamburgerbröd eller 20 korvbröd

1/5 pkt jäst

3 1/2 dl kallt vatten

1 msk mjukt margarin

2 dl dinkelmjöl fullkorn

6 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk salt


Jag gjorde alltså dubbel sats av detta för att göra båda delar. Allt blandades och jäste i ca 45 min. För att göra hamburgerbröd formade jag 16 bullar och la på bakplåtspapper. De fick vila i ca 5 min innan jag plattade till dem. De fick sedan jäsa i ytterligare en timme under bakduk för att sedan penslas med ett ägg, 1 msk vatten och lite salt. Jag strödde på sesamfrön på hälften av mina bröd då Johannes gärna ville ha några utan något på. Visserligen åt han ändå de med frön på, men men.... De gräddades på 225 grader i ca 15 min och såg sedan faktiskt nästan ut som köpta hamburgerbröd.


Korvbröden gjordes genom att jag drog ut degen till en kvadrat och vek in ena kanten mot mitten ovh sedan motstående kant så de möttes på mitten. Sedan kavlade jag degen. Jag gjorde remsor, ca 3 com breda och delade de så att var och en blev ca 10 cm, la dem på bakplåtspapper och lät jäsa i ca 2 timmar. De fick sedan gräddas i ca 10 min på 225 grader. Dessa såg inte ut som köpta korvbröd och blev kanske inte så jättefina, men vi åt dem idag när vi fick gäster och det var populärt både bland vuxna och barn. Barnen åt inte bara korven utan även allt bröd! 


Av Pernilla Nyberg - 31 december 2014 11:41

 

Nyårsafton och älsklingen fyller 38 år. Till frukost blev det då denna helt underbart goda hälsolimpa. Jag älskar verkligen detta bröd! 


1/2 dl grovhackade hasselnötter

1/2 dl linfrön

1/2 dl solroskärnor

1/2 dl grovhackade tranbär

1/2 dl rågkross

1/2 dl vetekross

1 dl havregryn

1 dl rågsikt

0,75 dl kruskakli

1 dl fullkornsvetemjöl

0,75 tsk salt

0,75 tsk bakpulver

0,75 tsk bikarbonat

1 tsk brödkryddor

2 dl filmjölk

1/4 dl mörk sirap


Blanda ihop allt och ha i den lösa smeten i en smord form. Grädda på 200 grader i ca 25 min och du har ett av mina favoritbröd till frukost. 


Av Pernilla Nyberg - 28 december 2014 20:37

   

Den första bilden är vanligt vitt rostbröd och den andra när jag ersatt en del av vetemjölet med fullkornsmjöl.


Vitt bröd, 1 st

1 tsk jäst

2,5 dl kallt vatten

5,5 dl vetemjöl

1 tsk salt


Grövre bröd, 1 st

1 tsk jäst

2,5 dl kallt vatten

1 msk linfrön

1 dl solroskärnor

3 dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

1 tsk salt


Pensling:

1 ägg

1 msk vatten

nypa salt

sesamfrön att strö över


Blanda alla ingredienser i maskin och kör i 10 min. Täck med plast och låt vila i ca en timne. Smörj en form. Ta upp degen och knåda den. Dra ut degen till en kvadrat ca 20x20 cm och rulla sedan ihop den och lägg i formen. Låt jäsa i ca en timme. Pensla innan gräddning. Grädda i ca 30 min på 230 grader.


Det smakade faktiskt som riktigt rostbröd. Perfekt att frysa ner, för det är inget hållbart bröd att ha uppe. Jag rostar allt bröd, verkligen allt, om det inte är nygräddat, så då kan ni ju gissa att jag även tyckte om detta bröd. 

Av Pernilla Nyberg - 28 december 2014 12:56

 

På lördag kvällen bjöd maken på pulled pork. Jag bjöd på pitabröd. Betydligt godare och saftigare än det pitabröd man köper som jag tycker brukar vara alldeles för torra. Av min syster i julklapp fick jag en bok som heter Bröd bröd bröd - recept, råd och genvägar, av Martin Johansson. Finns massvis av olika roliga recept som det bara kliar i fingrarna för att få prova. Där fanns i alla fall receptet på pitabröd, som jag gjorde om lite.


För 8 st:

2 dl kallt vatten

1 tsk jäst

1 msk rapsolja

1 tsk salt

1,5 dl fint rågmjöl

3,5 dl vetemjöl


Rör ihop allt och täck med plast i ca 45 min. Ha sedan upp på bakbordet och forma 8 st släta bullar. Rulla i lite mjöl och platta till lite. Låt vila några minuter och kavla ut dem tills de blir knappt 1 cm tjocka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och täck med duk i ca 30 min. Grädda på 230 grader i ca 7 min. 


De jäste upp precis som pitabröd ska göra, så de var lätta att skära i, för att sedan ha i grönsaker, gräddfil och pulled pork. Supergod middag som vi även åt till lunch idag. Dessutom enkelt att baka, så detta kan jag varmt rekommendera istället för att köpa färdiga pitabröd, som ändå inte är så goda! 


Av Pernilla Nyberg - 26 december 2014 22:00


Inte världens roligaste bröd, men snabbt gjort och ärligt, vilket bröd är inte gott nygräddat?? 


Denna variant för ett väldigt litet bröd:

30 gram margarin

1,25 dl vatten

1,25 tsk bakpulver

2 dl majsmjöl

1,25 dl vetemjöl

0,5 tsk salt


Scones + ost = supergott!!!


Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards