Senaste inläggen

Av Pernilla Nyberg - 24 maj 2015 09:08

 

Det tredje och sista receptet på mina bakade baguetter förra veckan. Också detta var ett bröd som var populärt hos barnen. 


2 baguetter

25 g jäst

2,5 dl ljummet vatten

0,5 msk rapsolja

1 tsk salt

6,5 dl vetemjöl


Lös upp jästen i vattnet och blanda samman alla ingredienser. Låt jäsa i ca en timme under plastfolie. Dra i degen och vik in kanterna mot mitten från alla håll. Rulla och dela på hälften. Vrid sedan båda baguetteren lite och lägg på plåt. Snitta några snitt, ha på lite mjöl och grädda på 200 grader i ca 25 minuter. 

Av Pernilla Nyberg - 23 maj 2015 10:38

 

Nu kommer det andra receptet på baguetterna jag bakade förra veckan. Ett härligt och saftigt morotsbröd som barnen älskade. De slukade nästan hela brödet redan samma dag. 


2 baguetter

25 g jäst

2,5 dl ljummet vatten

0,5 msk rapsolja

1 tsk salt

2 st finrivna morötter

4 dl rågsikt

2 dl vetemjöl


Lös först upp jästen i vattnen och blanda sedan samman alla ingredienser. Låt jäsa med plast över i minst en timme. Ta upp den på bakbord och dra i den. Vik in kanterna mot mitten, platta ut och rulla. Vrid och dela på mitten så att det blir 2 stycken innan du lägger upp dem på plåt. Snitta, ha ev på solrosfrön innan gräddningen på 200 grader i ca 25 minuter.


Av Pernilla Nyberg - 21 maj 2015 21:27

 

Här kommer äntligen ett recept av dem som jag lovade skulle komma i måndags. 


2 baguetter

25 g surdeg

1/4 pkt jäst

2 1/2 dl kallt vatten

1/2 msk rapsolja

4 dl vetemjöl

2 dl fint rågmjöl

1 tsk salt


Rör ihop jäst, surdeg och vatten och tillsätt sedan alla ingredienser med saltet på slutet av knådningen. Det ska knåda ca 10 minuter i maskin. Låt degen jäsa täckt med plast till dubbel storlek i minst 2 timmar. Jag delade denna deg på 2 och hade i ca 1 dl tranbär i den ena degen. När degen jäst, tag upp den på bakbord och dra ut den till en fyrkant och vik in kanterna från alla fyra håll. Platta till och rulla, vrid till baguetter. Sikta lite mjöl över och låt jäsa på plåt i ca en timme till. Innan gräddningen, gör några snitt i baguetteren och ha ev på sesamfrön eller annat önskvärt frö. Grädda på 200 grader i ca 25 minuter.

Av Pernilla Nyberg - 18 maj 2015 11:02

   

Idag har vi bakdag när det är planeringsdag på dagis. Det blir baguetter i fyra olika format. Det är 3 olika recept kan man säga. I det fjärde har jag bara tillsatt tranbär. Recepten kommer senare. Nu har jag lovat att spela spel med killarna. 



Av Pernilla Nyberg - 13 maj 2015 20:53

 


I detta verkligen urtrista väder passade jag och killarna på att baka. Jag längtar verkligen till sommaren, till lite värme! 


4 dl kornmjöl

1 dl vetekross

1 dl kruskakli

1 tsk salt

1/2 dl rapsolja

4 dl hett vatten


Denna gång gjorda jag runda knäcken, så då blev det 3 plåtar. Hade jag bara kavlat ut degen på plåten hade det blivit 2 stycken. Det var en lätthanterlig deg som det var lätt att kavla ut och få tunn. Jag toppade med lite havrekärnor som jag kavlade in på knäckebröden och naggade dem. Gräddas på 200 grader i ca 10-15 minuter. De blev precis så härligt krispiga som man vill ha riktigt gott knäckebröd. 

Av Pernilla Nyberg - 9 maj 2015 09:01

   

Igår kväll hade Johannes sin första fotbollsträning. Härligt fredagsnöje för alla barnföräldrar! Jag överraskade min kära med vinkokta musslor, en god sallad och nybakat bröd när de kom hem. Barnen fick ugnspannkaka, men det visade sig att Alexander tyckte vinsoppan var riktigt god den med.

 

Jag har kommit på att jag älskar bröd med den smak det får av lite kaffe i och detta bröd gjorde mig inte besviken. 


Skållning

1 1/2 dl rågkross

1 dl solroskärnor

2 dl hett kaffe


Deg

skållningen

1/4 pkt jäst

2 dl kallt vatten

3 1/2 dl fint rågmjöl

3 dl rågsikt

2 1/2 msk brödsirap

1 1/2 tsk salt


Blanda skållningen och täck med plast. Låt stå i ett par timmar innan degen kan göras i ordning. Täck med plast och låt vila i minst 2 timmar, alt i kylen över natten. Smöra en brödform och ha i degen. Låt jäsa i ca 30 min. Grädda på 200 grader täckt med lock i ca 60-80 minuter. Jag använde en annan brödform som lock. De sista 10 minuterna kan man ev ta ut brödet ur formen och grädda utan form för att få en bra yta runt om. I och med locket blir brödet så kompakt som man vill att detta bröd skall vara. 


Jag fick inspiration av detta bröd i Martin Johanssons bok Bröd bröd bröd- recept, råd och genvägar. Jag har även lagt upp en länk till hans blogg, eftersom jag tycker han har många bra och goda recept på bröd.

Av Pernilla Nyberg - 26 april 2015 10:05

   

Försenad påskpresent till grannarna kan man kanske säga. Jag tyckte kycklingen passade in i min korg med knäckebröd som jag bakade till grannarna. Vi var bjudna på middag där igår innan vi var iväg på konsert, en lokal grupp här i Enköping, med jätteduktiga sångare och dansare, som heter Återsken. Vi fick trerätters, ostknyten till förrätt, lövbiffsrullader med pepparrotsost till varmrätt och pannacotta med äpplen till efterrätt. Det var supergott! Något som också var supergott, men som givetvis inte går att jämföra med denna underbara middag, är detta knäckebröd, som jag bakade två plåtar av, för att vi skulle ha lite själva. Det är hårt och krispigt med neutral smak och passar som snacks, med bara smör eller med valfritt pålägg.


2 plåtar:

2 dl fint rågmjöl

2 dl grovt rågmjöl

2 dl dinkelmjöl med fullkorn

1 tsk salt

1 dl linfrön

1/2 dl rapsolja

2,5 dl kokande vatten


Ett väldigt enkelt recept där det bara är att blanda ihop alla ingredienser och kavla ut det mellan bakplåtspapper. Det kan vara lite svårt att kavla ut det riktigt tunnt, men det är värt att kämpa lite för att få det tunnt. Jag kavlade in lite solroskärnor ovanpå det sista jag gjorde, sporrade ut bitar och gräddade det i ca 10-15 minuter, beroende på hur ugnen är, på 200 grader. Som vanligt är det bra att ha lite koll på ugnen, så att de inte blir brända, men samtidigt vill man att de ska hinna bli riktigt hårda och inte sega när man äter dem.

Av Pernilla Nyberg - 25 april 2015 13:37

 

Ikväll ska jag och Mattias till våra grannar på middag och sedan gå och kolla på Återsken med dem. Barnen ska sova hos mina föräldrar. Det var evigheter sedan vi hade barnvakt så det ska bli trevligt. Jag hade ju tänkt baka lite bröd till mamma när hon fyllde år, men jag var, som sagt, sjuk då, så idag bakade jag ett surdegsbröd till henne. Rättare sagt, så började jag igår, med degen. 


1/5 dl surdeg av råg

1/4 pkt jäst

2 dl kallt vatten

2 1/2 dl vetemjöl

1 dl grovt rågmjöl

1 tsk rapsolja

1 tsk salt


Rör ihop surdeg, jäst och vatten, för att sedan blanda i mjölet. Ha till sist i saltet. Knåda med maskin i ca 10 min. Låt degen jäsa med plast över i kylskåp, några timmar, eller över natten. När du skall grädda brödet tar du ut det från kylen och låter den stå i rumstemperatur i drygt en timme innan du snittar det och gräddar det på 200 grader i va 25 minuter. 

Presentation


Här finner du härligt goda brödrecept som jag har bakat. Jag finns även på Instagram, @pernilla.nyberg.bakahemma

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards